fredag 31 december 2010

Fiskpinnar i brödrosten

Kökschef: Tove, Stylist: Lovisa

Jag har ju ett mikroskopiskt matlagningsintresse och gillar heller inte att stöka ner i köket under matlagningen för då måste jag dessutom diska och städa. På sistone har jag funderat på om det är ett vinnande eller förlorande koncept att köra fiskpinnarna i brödrosten. Igår bestämde jag mig för att testa. Kan meddela att fiskpinnarna blev à point som man säger i Frankrike.

Funderar nu på om brödrosten kan vara rätt metod för att utveckla mitt matlagningsintresse en aning. Just ikväll tror jag ändå att jag lämnar över matlagningen åt Kalle. För gästernas skull.

onsdag 29 december 2010

Jesus goes Solsidan-Fredde

Jag sitter och filar Lovisas naglar. Hon skrattar för att det kittlas och jag säger att hon ska tänka på nåt annat.

- Då tänker jag på Jesus
- Okej...
- Och på hur sorgligt han dog
- Jaha, vad menar du?
- Jo, nån satte ju upp honom på ett kryss och tryckte till riktigt hårt. Som ett grillspett.

Nyårsmenyn, nu med köttchoklad



Inköpslistan till nyår är glasklar. Nån som vågar sig på en tolkning?

Om fyra år ska jag dega i soffan


I förrgår somnade Lovisa och Nils i samma rum för första gången någonsin och det gick jättebra. De interagerar mer och mer för varje dag och även om även bråkfrekvensen också stiger så är glädjen klart större.

Just nu dammtorkar de köksgolvet tillsammans. Visserligen torkar de bara runt köksön varv efter varv men ändå. Igår skurade Lovisa alla skåpluckor i köket och tvättstugan inklusive gästtoan. Sen meddelade hon helt spontant att när hon blir åtta år ska hon ta hand om tvätten medan Kalle och jag degar i soffan.

Only four years to go.

Fem ligg på Pilgatan


Fem ligg + ett stå = sex?

måndag 27 december 2010

Lämna Facebook-trenden

Fast jag har typ bara 327 vänner IRL om jag ska vara helt ärlig

Jag har förstått att de unga och medvetna går ur Facebook nu. Sen kommer de tillbaka när de inte kan hålla sig därifrån längre. Jag är ju varken ung eller speciellt medveten så jag blir nog kvar ett tag till. Känner heller inte den där Facebookpressen det talas om men det har väl just med åldern och bristen på tid att göra. Jag hinner varken ljuga, försköna eller känna nån press att visa upp mitt (o)perfekta liv. Dessutom har jag ju en blogg som jag kan ljuga i om jag skulle känna för det. ;)

Förskönar du på Fejan?

söndag 26 december 2010

Tvåbarnschock i kubik


Idag har jag varit gräsänka större delen av dagen och nu är jag lite trött. Ett barn kan jag hantera utan större problem men idag har fem barn i olika konstellationer cirkulerat hemma hos mig. Förr skämdes jag för att jag blev lite stressad av stora barnaskaror men den skamkänslan har jag börjat göra upp med. För mig som har vuxit upp ensam med två tämligen sansade föräldrar och inte ens har gått på dagis så är det här inte bara en klassisk tvåbarnschock, ibland är det en smärre stressinfarkt. Barn är helt underbara men de är ingen barnlek att tas med i alla lägen.
Särskilt inte mina egna.

Tror du att din placering i en eventuell syskonskara har påverkat dig?

lördag 25 december 2010

Det är tio grader varmare än förra vintern



Jag vet att det är fel säsong att klaga på värme men vår vattenburna golvvärme har gått bananas i kylan och det är inte helt skönt faktiskt. Förra vintern var vi nere på 17 grader i vissa rum under den kallaste perioden. Opposites attract.

Hur många grader har ni hemma?

torsdag 23 december 2010

Det här med julklappsinköpen

Jag har alltså inte köpt en enda julklapp. På ett sätt vore det skönt att låta bli och varken Kalle, mamma eller pappa skulle bli så värst ledsna av att bli utan. Samtidigt så vet jag att de kommer att ge mig minst en grej vardera och ja, då känner jag ju att jag vill ge dem något. Julklappshysterins kärna.

Nu hade det varit bra att kunna virka eller sticka men det känns lite tight att hinna lära sig det till imorgon. Om det är nån som har tips på en julklapp som man får tag i snabbt och lätt och som passar män och kvinnor i åldrarna 30-65 så lämna gärna en kommentar. (Helst mer "prisvärda" förslag än tre iPads.)

onsdag 22 december 2010

Vuxenpoäng i jul

I år är första gången i hela mitt liv jag firar jul utan mamma. I morse lämnade båda mina föräldrar Stockholm för att fira jul utomlands på varsitt håll. Det känns lite konstigt faktiskt och jag kan inte låta bli att se en symbolik i det hur fånigt det än är. Medan jag ser på folks statusrader på Facebook hur de lämnar stan och åker hem till mamma/pappa/släkten så sitter jag kvar här, högst tillfälligt föräldralös. Symboliken ligger alltså i att det väl är dags att växa upp nu, även för mig. Wish me luck!

Visst, inga problem


Det känns bara så obehagligt om de lägger den i ett arkivskåp.

tisdag 21 december 2010

Den här julklappshysterin

Är det bara jag som blir lätt illamående av den? Nere på stan och i diverse köpcentrum har det känts som löningshelg i flera veckor nu. Jag hör om föräldrar som har köpt mängder av prylar till sina barn och oroligt funderar över om det de köpt räcker? Om det räcker? De flesta svenska barn har så mycket prylar att det räckte för längesen.

Utan intentionen att låta som nån elak idealist så kan jag säga att jag aldrig har köpt en julklapp till Lovisa. Hon brukar få nån av mina gamla grejer och så får hon saker av andra. Det har räckt bra hittills.

Samma tes gäller för julklappar till vuxna. Vad är det folk tror att deras vänner och anhöriga behöver som de inte redan har eller inte kan köpa själva? Varför handlar folk som besatta runt jul? Jag fattar verkligen inte. Är det bara glädjen över att få ge som driver dem?

En bra grej med att plugga

Idag kör jag skiten ur Flempan fram till 12.30. Sen tänker jag inte sätta min fot där mer. I år. Från och med i eftermiddag mina vänner har jag nämligen juluppehåll!

Hoppas att även ni som förvärvsarbetar och betalar en hisklig massa skatt tar juluppehåll snart, det är ni värda!

måndag 20 december 2010

Hjälp mig hitta muffar!

Är det nån som har sett några schyssta öronmuffar nånstans?
Jag har inga speciella kriterier och är inte knusslig. Färg, form, lack, lurv och läder - allt är av intresse!

Svampen ringde...


...den ville ha sin Canada Goose tillbaka. Timberlandsen fick jag behålla.

Väntar faktiskt på leverans av en superfin jacka som jag har köpt på Blocket. Enda nackdelen är att dealen var lite för bra. If it sounds too good to be true it is too good to be true brukar ju stämma tyvärr.

Varning tomten!



Du har en Nisse som är en riktig marodör. Dra in hans licens innan den 24:e, annars lär du inte få sköta totalentreprenaden för julen 2011.

Förlåt stat, kommun och landsting



Och framförallt - förlåt NK!

söndag 19 december 2010

Lovisa och Nils vs. Palma och Trond

Skönt att jag trodde att Idun var ett pojknamn och sen har korrigerat det med en pil över till tjejlistan...

Letade nyss efter en grej i en flyttkartong och hittade då listan med potentiella barnnamn vi skrev 2005 när vi väntade Lovisa. Tjejlistan vågar jag knappt visa men kolla sista namnet på killsidan. Det hade jag faktiskt inget minne alls av. När Nils sen låg i magen var vi väldigt inne på att han skulle heta Ture och det minns jag att vi gillade redan 2006. Namnet Nils däremot trodde jag helt ärligt att barnmorskan kläckte när jag låg på operationsbordet. Där ser man!

Minns du några bortvalda namnalternativ till dina barn?

P.S. Kan teasa med två gamla favoriter på tjejsidan som jag idag är otroligt glad att Kalle ratade; Meja och Palma. Det hade varit tungt att leva om jag hade fått igenom dem. D.S.

Censurerar du din blogg?

Censurerar du din blogg i efterhand? Typ tar bort hela inlägg? Gör kanske lite småändringar ibland? Eller kör du hardcore och står för allt at all times? Jag ändrar stavfel och ibland kan även nån liten uppdatering slinka igenom. Däremot är det emot mina principer att radera hela inlägg. Trots det försvann fredagens svammel under mystiska omständigheter. Det måste helt enkelt ha varit nån där uppe som tyckte att det får finnas en gräns för hur osammanhängande man får vara på en blogg.

lördag 18 december 2010

Vinter eller sommar?




Jag har alltid älskat kyla och snö men aldrig kunnat bestämma mig för vilken som är min favoritårstid, vintern eller sommaren? Bilderna ovan från underbara stället på Västkusten ställer frågan på sin spets.

Vilken tid på året gillar du bäst?

Saker folk sa till mig igår

Professor i miljömedicin som avslutning på dagens föreläsning:
"Men du är ju helt uppvarvad. Du behöver gå hem och lugna ned dig!"

Mammagruppskompis under partykvällen:
"Du får se upp så du inte börjar bli lillgammal!"

Jag är verkligen som en öppen bok. Det enda som inte stämmer är att jag inte börjar bli lillgammal. Det är snarare ett kroniskt tillstånd.

Kort och koncis

Det är ju inte riktigt min grej. Ju mer stressad jag är desto mindre kort och koncis är jag. Om jag sen glappar verbalt eller i skrift verkar vara sak samma. Jag har iallafall haft en bra kväll och en lätt acetaldehydförgiftning imorgon är nog precis vad jag behöver.

Med andra ord - jag har varit ute och haft kul ikväll och imorgon är jag antagligen tyst och bakis.

torsdag 16 december 2010

Hellre smink än pendeltåg

Liksom många andra bloggare skriver jag ju nästan bara trams. Det är kul att se vilken sorts trams som engagerar. Så fort jag skriver lite mer seriöst trams om kollektivtrafik eller nåt annat samhällsrelaterat så blir det oftast noll kommentarer. Om jag däremot skriver om smink så är det fler som tycker något. Mest åsikter har folk nog när jag får barn.

Nu är ju både kollektivtrafik, smink och barnafödslar ändå rätt ovanliga ämnen här eftersom jag för det mesta bara skriver trams om mig själv.

Vad bloggar du helst om? Och vad läser du helst om?

onsdag 15 december 2010

SL - makes people walk



Jag ska egentligen inte klaga på pendeltågen för jag måste ju inte åka varje dag år ut och år in men den här hösten har det blivit åtskilliga pendeltågsrelaterade timmar och funderingar. Idag var visserligen en extrem dag med flera "olyckor" men även utan den typen av tragedier är pendeln ofta en sorglig historia. Under den senaste veckan har jag räknat till följande fel: vagnfel, signalfel, växelfel, brist på spårutrymme och generella förseningar utan närmare specifikation.

Antar att det är en vanesak. Numera uppskattar jag enkla saker som att det finns chaufför eller att bussen håller hela vägen när jag åker innerstadsbuss. Ungefär så tacklar väl vana pendlare tågproblemen också.

När jag blir pensionär ska jag bli landstingspolitiker. Känn flåset i nacken Christer G.

tisdag 14 december 2010

Gillar du dina grannar?

Tidigare ikväll var jag inne hos några grannar och sa hejdå. Imorgon tar de barn och pick och pack och flyttar till småstan efter 13 år i samma område. Vi har bott grannar med dem i två olika hus under de senaste fyra åren så för mig som lider av uppbrottsallergi känns det en aning vemodigt.

Gillar du dina grannar? Umgås du med dem eller kör ni citystilen med att max heja i trappan?

Mrs Chill

Det är tisdag eftermiddag. Jag ligger i soffan och smälter den usla yakinikun jag precis åt. I övrigt gör jag inget vettigt. När jag försökte förklara för mina 20-something klasskompisar att det kändes konstigt att åka hem och göra ingenting tittade de lite skeptiskt på mig och tyckte att jag bara skulle chilla. Chilla? Det kändes som en utopi men nu är det precis det jag gör. I 42 minuter till, sen sätter jag högsta fart mot dagis.

Nyårslöfte: mer chillande 2011

I ♥ milk



Igår när Kalle kom hem med den här mjölken blev jag rätt förvånad. Mjölk från en annan producent än Arla, det händer ju inte varje dag. Kalle däremot trodde att det var Arla som hade bytt design på förpackningen.

Jag gillar precis all mjölk, från mini till standard men vi köper oftast ekologisk mellan.

Dricker du mjölk? Vilken sort?

måndag 13 december 2010

Kanske inte så hemvävd ändå



För allt som står i Hänt Extra är ju sant.

Finns det nån lycklig ensam mamma?

Inte för att låta så fördomsfull som jag är men det här visste jag redan innan kamerorna stängdes av. Hemvävd donna från Västervik träffar lite för go gubbe från Götet, köper pool ihop. Trubbel indeed.

Är det någon av de ensamma mammorna som lever ihop med den de valde i programmet? Hon som jobbade som borrbrutta och hade en dotter som hette som ett tvättmedel gifte sig med den som hon egentligen valde bort. Annars, nån som vet?

(Och gällande rubriken så kan man förstås vara lycklig även utan en man man träffat på tv)

söndag 12 december 2010

Se upp i backen!



Drömresan

Om du blev bjuden på en veckas semester, vart någonstans på jorden skulle du åka då?

lördag 11 december 2010

På en kvinnodominerad arbetsplats...

...med en medelålder på 55 år kan man hitta den här typen av lappar liggandes mitt på fikabordet:


Det kan man inte på nån annan typ av arbetsplats har jag en känsla av.

fredag 10 december 2010

Kuktomater anyone?


Finns på PrisXtra på Fridhemsplan, skynda fynda!

Bästa kickstarten på bantning

Nu är jag inte någon van bantare precis men i höst har jag ändå gjort några halvhjärtade försök med LCHF, pulverdiet och lågkalorikost. Inget funkade men nu har jag knäckt bantningskoden. Tokstressa tre veckor och kör en VKS på det så är kickstarten ett faktum.

Kanske lite dumt då att jag just nu sitter med en GT och ett gäng ostbågar redo att äta upp mig igen?

10 december

Äntligen! Vad segt det har varit men nu känner jag hur stressen som har hållit mig i ett järngrepp den senaste dryga veckan sakta men säkert börjar släppa.

Nästa kurs blir det Flempan igen och ingen längtar nog till Solna mer än jag. Men nu är det iallafall bara två veckor, sen är det juluppehåll. I can do it!

torsdag 9 december 2010

Vinterkräksjukan, VKS, calicivirus, norovirus, sapovirus, whatever


Norovirus (vinterkräksjuka). Foto: Kjell-Olof Hedlund, Smittskyddsinstitutet

Jag är numera hobbyexpert på området. Den senaste veckan har jag dammsugit nätet efter information om vinterkräksjukan. En hel del står ju på Vårdguiden men med min info-mani så räcker inte det, jag måste veta allt. Nu gör jag nästan det men det är några områden där jag får divergerande, ofullständiga eller uteblivna svar och det gillar jag inte.

Det här med gener, blodgrupp och vinterkräksjuka. Det finns de som har en mutation i en viss gen som gör att de har svårare att drabbas av vinterkräksjuka (men de kan få andra magåkommor). Den här genen verkar vara vanligast förekommande hos människor med blodgrupp B. Det innebär alltså att ca 20 % av befolkningen i princip är immuna mot vinterkräksjuka. Det skulle också kunna vara så att personer med blodgrupp AB är något mindre mottagliga medan de annars så perfekta 0-personerna blir sjukast. Behöver flera källor kring detta.

Smittar vinterkräksjukan under inkubationstiden eller bara då man kräks och 48 timmar därefter? Ingen vettig sida tar upp detta men enligt sjuksköterskorna på min praktikplats smittar det även under inkubationstiden. Jag tror ändå inte att det stämmer. Behöver undersökas närmare.

Dödar handsprit/desinfektionsmedel viruset eller ej? Smittskyddsinstitutet säger ja, Internetsmedicin säger nej. Jag har kommit fram till att svaret är nej. Tvål och vatten funkar däremot, gnugga rejält. Ingen idé att desinficera hemmet om nån har vinterkräksjuka alltså. Update år 2012, nu säger typ alla källor att handsprit funkar. 

Så. Härmed lovar jag att inte använda mig av ordet vinterkräksjuka något mer före nyår. Jag lovar också att hålla snattran tills jag har nåt roligare att skriva om. Men om någon vill hjälpa mig att komplettera ovanstående text så feel free i kommentarfältet!

(Uppdaterar senare med lite mer info och källor om nån är intresserad)

onsdag 8 december 2010

Hell-week i kubik


Ett mindre välordnat hem, resultatet av VKS:ade föräldrar

Jag har ju bävat för den här tiden ett litet tag. För det mesta brukar saker gå bättre än vad jag tror när jag har den inställningen så jag tänkte nog att allt ändå skulle sluta finemang. Facit hittills är att det mesta har gått mycket sämre än vad jag någonsin kunnat drömma om. Ett litet smakprov av eländet är att jag har haft ont i huvudet i tre veckor i sträck förutom på lördagarna. Varje lördagnatt är det som straff för den uteblivna huvudvärken någon i familjen som har börjat spy. Sedan i lördags har först Nils, sedan Kalle och sist jag dukat under i VKS. Om Gud finns så skonar han på nåt mirakulöst sätt Lovisa och därmed även två rätt slutkörda föräldrar.

Ena sekunden tänker jag att mitt liv är en total katastrof just nu, nästa sekund blir jag något mer saklig och inser att vi alla är friska (beroende på definitionen av det) och älskar varann och att vi åtminstone inte bor i Flempan.

Nu kan det väl bara bli bättre? Och the only way is up?

Barnens idérikedom och tempo avstannar inte pga föräldra-VKS

tisdag 7 december 2010

Det kan alltid bli värre

En sak man bör lägga på minnet när allt känns jobbigt är att det alltid kan bli lite, lite värre. Som omväxling till alla käcka ordspråk om att the only way is up menar jag.

måndag 6 december 2010

Denna dagen, ett liv


Bara kvällen kvar, bara kvällen kvar, bara kvällen kvar. Sen är det bara tre dagar att på något outgrundligt sätt försöka överleva och vips så är det den 10:e december och livet är återigen en fest. Ingen protest.

Ackumulerad söndagsångest

När ska jag lära mig att jag förr eller senare får äta upp det mesta jag glappar ur mig? Jag tror att jag har hela årets söndagsångest idag. Eller igår rättare sagt, nu är det ju måndag sen en bra stund.

Hell-week has started.

lördag 4 december 2010

Att snutta sin livskamrat på Facebook

En företeelse som jag tycker är rätt rolig är folk som gullar med sin livskamrat på Facebook. De skriver små snuttinuttiga kärlekspillprylar till varann till allmän beskådan. Varför gör de så? Ses de aldrig? Har de inga mobiltelefoner? Eller vill de bara visa för alla hur otroligt lyckliga de är?

Jag är en 90-talsrelik

Alla pratar om 90-talet så då borde väl jag också göra det. Jag är ju trots allt en vandrande 90-talsrelik. Idag har jag hängt på Fridhemsplan i Timberlands, Canada Goose, Gucciväska och Sevenjeans*. Och jag träffar ju alltid folk jag känner där, gamla Kungsholmsmänniskor mest. De måste tycka att jag inte har förändrats ett dugg! Själv inser jag att jag kommer att bli en sån där pinsam morsa som lyssnar på gammal musik och har omoderna kläder. Skit också.

* Fast de kom väl till Sverige typ 2000 så de kanske kan passera?

fredag 3 december 2010

Är din rak eller sned?

Förra året försökte jag låtsas som om jag inte brydde mig men det gjorde jag. Jag har alltid stört mig på att folk inte ser till att hänga sina julstjärnor rakt. Bryr de sig verkligen inte? Eller fattar de inte hur man gör för att få dem raka? Ser de inte att det ser ut som om stjärnorna är på pickalurven?

Är din rak eller sned?

Jag körde tentan och nu kör jag helg!


Jag är nästan säker på att jag körde tentan. Det har aldrig hänt förut under fyra års studier. Och vad är en körd tenta mot fredagsfeeling och ett glas rött?

Skål!

Prutta tyst



Om man ska släppa sig i det tysta studierummet så måste det vara smygare som gäller va?

torsdag 2 december 2010

Imorgon blir det sex

Imorgon klockan 09.30-12 har jag tenta. Jag kommer att köra mitt vinnande koncept och gå upp klockan 06.00 och råplugga. Alltså är det godnatt nu. Håll tummarna imorgon är ni söta.

Min stake



Ärligt talat, hur hemsk är den?

Hobbyläkare?

Har nu läst om den här boken i tre olika tidningar. Självklart har hon rätt i att bloggare är de vassaste människorna och att det kommer att gå bra för oss i framtiden. Men det här med att man ska börja blogga om sin hobby och sen successivt låta hobbyn bli det man försörjer sig på? Det kanske passar bra för nån som drömmer om en karriär som smyckesdesigner men sämre för nån som vill bli läkare. Då krävs det nog lite studier som komplement till bloggandet skulle jag tro.

South of Fridhemsplan

Kör SoFr-häng idag, alltså South of Fridhemsplan och själva Fridhemsplan men den södra delen. Kristallklart.

Det finns inga dåliga väder...

Drömhuset, shabby chicens högborg. Är inte to-do-listan till höger helt supermysig?

Och så ett väggord på det


Här i ligger en gräslig ljusstake som skrek mitt namn, vill ni se den?

Våra vänners liv

Följer ni det? De flesta av oss medelålders verkar göra det och nu har även jag trillat dit. Min praktikkompis som är en kille på 22 år sa häromdagen att det är så deppigt. Då svarade jag att när man kommer upp i min ålder så är det ungefär så livet är. Att det är sådana problem folk har. Men sen kände jag mig tvungen att runda av med att det faktiskt är lite deppigt så att han inte tror att jag är världens mest miserabla tant.

Vad tycker ni som följer det, är det deppigt? Eller realistiskt med en twist?

onsdag 1 december 2010

Jag är defekt!!!

-0,75 på höger öga är tydligen = brillor

Jag har inte perfekt syn. Jag är närsynt och har troligen varit det länge. Det är därför jag kisar. Det är därför jag inte kan läsa skyltarna i Södra länken. Det är därför jag pluggar så dåligt till tentan. Det kan också vara därför jag inte är så huslig.

Tanten i glasögonaffären sa att jag behöver glasögon men hon är ju partisk. Glasögon är för glasögonormar. Jag var ju tjejen med hökögonen. Min självbild rämnar.

Tisdagstankar

* Undrar om biblioteken har tänkt på att alla spännande böcker de har kan störa dem som faktiskt försöker plugga?

* Tror ni jag kan be CSN betala ut mitt studiebidrag i samma summa danska kronor? Man får betydligt mer för dem.

* Sist men inte minst: jag tycker om er som orkar kommentera här! Jag skriver aldrig något vettigt och ändå är ni några tappra som hänger med. Tack!

Update
Fast det är väl onsdag när jag tänker efter.