fredag 23 januari 2009

Feminitet eller femininitet?

Heter det feminitet eller femininitet? Jag har kollat SAOL på nätet men inget av orden finns där. Har provat svensk-engelskt lexikon på nätet, också det utan resultat. Jag har googlat och fick 11.900 träffar på feminitet och 21.900 träffar på femininitet.

Anledningen till frågan är att jag precis har genomlevt en tre timmar lång föreläsning om genus och föreläsaren använde genomgående ordet feminitet. Jag har alltid trott att det heter femininitet. Nu har jag funderat så mycket över det hela att båda orden låter skitkonstiga.

Någon som vet?

6 kommentarer:

Karin sa...

nej, inte mer än att jag haller med dig om att ändelsen borde komma efter hela ordets längd.. som i "typiskt västkustskt" du vet. men nu är ju jag tyvärr lite förfranskad och har glömt bade det ena o andra vad gäller det svenska spraket, sa lita inta pa mig helt enkelt :/

bisous, K

Kajsa sa...

Galet. Klart det måste heta femininitet!

Anonym sa...

Kommentar ett år senare från en som undrat samma sak och genomlevt en liknande föreläsning ...

Om det nu ska heta "feminitet", härlett av ordet "feminin", borde det självklart också heta "maskulitet", härlett av ordet "maskulin", eller hur? Och det senare använder ju i stort sett ingen. Iaf inte genusfokuserade föreläsare.
Det handlar förstås om någon form av verbal förenkling. Rent ut sagt språklig lathet där man klipper bort ett "i" och ett "n" för att göra uttalet enklare. De förekomster av "feminity" jag hittat i engelska lexikon (även Merriam-Webster) hänvisar till "femininity". "Femininitet" är än så länge det förhärskande (och i mitt tycker mer korrekt), men jag gissar att "feminitet" tyvärr kommer att "vinna" i längden. Svenska språket är ju under ständig utveckling. Tack för ordet.

Tove Kungsholmen sa...

Kul med en kommentar såpass långt efter och intressant resonemang. Håller med gör jag också.

Många googlar sig hit gällande det här så jag gör tillägget att jag träffade föreläsaren vid ett senare tillfälle. Hon jobbar ju med genus så jag frågade vad hon ansåg om ordet och hon menade att båda varianterna är rätt. Om det stämmer vet jag däremot inte...

Anonym sa...

Word godkänner femininitet :)

Anonym sa...

Om fler som jag får upp detta inlägg nu flera år senare vill jag bara tipsa om att femininitet nu finns med i SAOL. :)