måndag 9 februari 2009

Myror i ena benet?

Fick precis det sjukaste mailet på länge på min KI-mail. Trodde först det var ett skämt men det är visst allvar:

"Försökspersoner sökes för uthållighetsträning genom enbensspark under 3 + 3 månader. Ersättning för medverkan: 5 000 + 11 000 kr. Försöken sker på avdelningen för Klinisk Fysiologi, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge och på institutionen för Fysiologi och Farmakologi, Karolinska Institutet, Solna (all träning).

Försöket består av två träningsperioder. Den första består av tre månaders uthållighetsträning i form av enbensspark, ena benet under 45 min, fyra gånger i veckan. Den andra perioden startar tolv månader efter studiestart, d.v.s. efter nio månaders träningsuppehåll och består också av tre månaders träning, enbensspark 45 min, fyra gånger i veckan. Nu tränas båda benen, först det ena, sen det andra.

Muskelprover (biopsier) i vila tas från båda benen (två i varje) före de båda träningsperiodernas början och efter träningsperiodernas avslut. Totalt tas således 8 biopsier i varje ben. Ett blodprov tas vid varje biopsitillfälle (totalt fyra prover)."

Hör av dig till mig om du har myror i benen så kan jag förmedla kontakten.

7 kommentarer:

F&co sa...

Haha, vem fan ställer upp undrar man ju? Nån galet fattig student med för mycke tiD?

Anonym sa...

Nu blev det så igen!

/F

Karin sa...

Varfor skulle det vara ett skamt? Later som en mycket intressant studie, kanske ar det tom sjukgymnaster inblandade? ;)

/K

Toves sa...

K
Ska kolla vad hon var, tror inte det stog sjkgymnast, mer typ "insitutuionen för enbenssparkning". Återkommer på fejan!

Okej, men sjukt om de hittar nån som ställer upp dock!

Karin sa...

HA HA! Jo den insitutuionen har man ju hört talas om! Det e inte riktigt kloka, jag menar efter all den där biopsin lär man ju inte kunna sta pa benen längre.. Det är inte ett test för elitidrottare det är en sak som e säker..

Toves sa...

Fattar inte vad du menar riktigt, biopsier är lite grekiska...

Stod att man skulle vara rätt otränad typ.

Ingen av oss kan stava till institution, haha! Jag skyller på tidig morgon och du kan skylla på att du bott utomlands för länge!

K sa...

Ha ha, jag orkade inte skriva hela ordet sa jag körde ctrl+c, ctrl+v utan att se att det var felstavat! Där fick jag för att jag var lat!!

ps. biopsi är ett vävnadsprov, i detta fall tar man ett gäng muskelfibrer fran larmuskulaturen mha av pytteliten virknal. Grejen är den att de aldrig växer tillbaka och det blir en ytterst liten styrkenedsättning som kan spela stor roll för idrottare pa hög niva. ds.