torsdag 5 mars 2009

Språkpolisen funderar

Apropå inlägget nedan. Jan-Emanuel Johansson skriver tydligen följande på sin blogg: "Jag ber inte om ursäkt. Jag säger förlåt". Högtravande så det förslår men han fick mig att börja fundera - är det verkligen någon egentlig skillnad mellan de två uttrycken? Vad tycker du?

4 kommentarer:

Västergötskan sa...

Fast man ska inte dömma hela S (eller VP och MP) genom EN idiot till politiker!
Letar man bland de "blåa" hittar man säkerligen en och annan klant också. ;-)

Toves sa...

V-göt
Jo, det ska man absolut! Nån klant hittar man säkert bland de blåa också men inte i närheten lika många. Enligt mig alltså men det är ju subjektivt förstås.

Emma sa...

Att säga "förlåt" borde vara en förkortad version av "förlåt mig", vilken är ett sätt att ursäkta ett beteende. Alltså är ett enkelt förlåt detsamma som att be om ursäkt! Tycker jag :).

Jag tycker oftast det politiker gör privat antar för stora proportioner i media, oavsett partitillhörighet. Att försöka hyra ut sitt hus för 140 000 i månaden låter dock oerhört märkligt om man är företrädare för socialdemokratisk rättvisepolitik.

Men han kanske tycker att han tar från de rika och ger till de fattiga (de rika = de som betalar hyran, de fattiga = de som får ta del av den inkomstskatt han kommer åka på ;)).

Fast jag tror han är mest ego och vill tjäna j-t mycket pengar! Vilket inte känns så PK i hans position...

Västergötskan sa...

Det kanske bara är inbillning, men i mina öron låter "jag ber om ursäkt" som en mer MENAD ursäkt.

"Förlåt" är något man kan haspla ur sig i förbifarten, även om man inte riktigt menar det, men vet att andra vill höra det...
Eller? :-)