tisdag 29 september 2009

Dotter önskas - barnrasism?

Läser bloggar, forum och annat om att önska sig ett visst kön på sitt barn eller att vara avundsjuk på dem som har barn av det andra könet. Debatten förs mellan kvinnor och det handlar bara om att vilja ha en dotter*. Jag har även IRL hört fler uttrycka en sådan önskan än önskan om en son. Kan också erkänna att jag väldigt gärna ville ha en dotter, särskilt första gången.

Vill de flesta kvinnor ha döttrar? Varför är det så fult att erkänna om man vill det? Vissa går så långt som att kalla det barnrasism. En önskan betyder ju inte att man är missnöjd med de söner man har eller kommer att få.

* Omvänt så verkar män helst vilja ha söner, man vill kanske ha det man identifierar sig med?

6 kommentarer:

Chrissan sa...

Som svar på din kommentar hos mig.
nej, jag har inte så jobbiga barn.
De är inte värre än några andra...;)
Är lite nyfiken på det här med COPE bara...

Madlar sa...

Maken, som periodvis är omgiven av tre menstruerande fruntimmer, önskar nog ibland att det kunde blivit en son ;)

Lisa sa...

Förra gången bröt jag nog mot mönstret då och trodde och såg framför mig att jag skulle bli mamma till en pojke. Hade sett det framför mig långt innan jag blev gravid, när jag föreställde mig vår lilla familj. Och så blev det ju! Nu skäms jag inte för att säga att det vore jättekul att få en dotter den här gången! Tror att det är kul med en av varje, att relationen mor/dotter blir något annorlunda än mor/son, är nyfiken på hur en flicka producerad av oss skulle se ut, suktar efter tuffa tjejkläder i butikerna osv. Sen kanske det hör till att jag alltid har velat haft en storebror och om vi får en dotter nu så får ju hon en! Kommer jag älska bebisen mindre om det är en pojke? SJÄLVKLART inte! Men jag tycker inte att det är något fult i att föredra varken det ena eller det andra.

Västergötskan sa...

Om vi skulle skaffa några fler barn, så önskar jag GÄRNA en dotter. Har ju två söner sen innan. Och det ligger nog nåt i det du säger, att man vill ha någon att identifiera sig med, samt att det känns som att döttrar har bättre kontakt med sina mammor i vuxen ålder. Eller..? :-)

Anonym sa...

Jag erkänner. Ville ha döttrar...båda gångerna. Kan dock inte tänka mig att önskan är densamma i länder som inte kommit så långt i sin kvinnosyn...

Monica sa...

Jag vill gärna ha en dotter om det mot antagande blir fler barn, jag har tre söner idag. Erkänner gärna!