tisdag 27 oktober 2009

Utjämningspolitik eller ej?

Ska Stockholm betala för landsorten? Vi har som bekant en del problem i den här stan. Hemlösheten stiger, vården är sjuk, förskoleplatserna räcker inte, skitiga gator, till viss del underdimensionerad kollektivtrafik, en ohållbar trafiksituation för bilister och miljö, en sjunkande Sluss och så en hel del annat.

Är det då rätt och redigt att vi pröjsar glesbygdens problem? Immigrerar lantisarna hit i horder om vi inte gör det? Stannar Sverige? Blir Stockholm ett akademiskt centrum? Trillar Skåne av jordens yta? Kommer Nasdaq och Dow Jones flytta till Lindhagen? Måste hela Åre stänga ner? Kommer Gutekällaren konka?

Frågorna är många, svaren är få. Kanske kan Belinda få rätsida på det hela ikväll men troligen inte.

Var står du i den här frågan?

4 kommentarer:

Kajsa sa...

Jag tycker frågan är väldigt intressant, men har tyvärr inte tid att diskutera den den här veckan.. :o

Eirik sa...

jag står utanför!

hinas.se sa...

Ja vetefan.
JAg har så jag klarar mig.
Dessutom tror jag vi vanliga drönare har svårt att fatta hur mycket det verkligen rör sig om och hur det faktiskt påverkar givaren och tagaren om dom lägger ner Robin Hood.
Jag vet att jag inte vet. JAg tycker dom fplkvalda ska bestämma sånt här utan att vi lägger oss i. Det är deras jobb och dom som borde va bäst insatta.

Ses // T

Anonym sa...

Du begriper inte hur det där fungerar. Varenda kommun i landet, utom några stadsdelar i Stockholm, är nettomottagare i utjämningssystemet. Sedan så har alla huvudstäder oavsett land en bättre ekonomi än småstäder i vischan, handlar om strukturella fördelar. Det är alltså inte något speciellt med vare sig bidragstagande småbarnsmorsor på Kungsholmen eller andra uppvuxna betongbarn som befolkar de pålade holmarna.