onsdag 30 december 2009

Vi är perfekta

En beteendevetare uttalar sig och menar att 3-4 år mellan barnen är perfekt. Klart det är, vi har ju 3,5 år mellan våra. Naturligtvis finns det för- och nackdelar med olika tidsspann men jag hade aldrig orkat ha dem tätare än såhär. Är medveten om att jag hade turen att kunna välja och att det inte är alla förunnat.

Hur långt är det mellan dina barn? Var det ett medvetet val eller en slump? Känns det lagom? Om inte, hur långt hade du velat ha mellan dem?

24 kommentarer:

Västergötskan sa...

Vi har 3,5 år mellan våra också. Kändes jätteskönt i början, för det var lätt att prata med äldsta sonen och förklara sånt som han inte hade förstått om han hade varit mindre.

Men så här i efterhand, när yngsta sonen blivit större, önskar jag nästan att vi hade fått tätare så att de hade haft mer utbyte av varandra.

Sus Klurar sa...

1 år och 10 månader.
Det tog mig ett par år att bli gravid med Äldstingen.
Så vi började "i tid" med Minstingen.
Det tog ett försök.
Men det har varit perfekt =)

Chrissan sa...

Vi har ju som er typ. 3 år och 9 månader för att vara exakt. Ville/önskade ha typ 4 år mellan och lillebror hade bråttom att bli till.
Och precis som du skrev...vi hade också turen att just kunna "välja"....
Känns som en bra åldersskillnad.
Slapp två blöjbarn samtidigt + att storasyster kunde klä sig själv och äta själv när lillebror födde.

nipe sa...

Vi har fyra år och två månader mellan. Ville väl ha ungefär 3-3,5 år mellan, men en provanställning kom i vägen. Sen jobbade vi ganska länge på ettan, så tvåan var det mer planerat "jobb" bakom...
Nu är jag glad för den "stora" skillnaden, ettan har aldrig varit avundsjuk och de leker väldigt bra ihop ändå. Vi får njuta av deras respektive ålder fullt ut!

Malinka sa...

23 månader. En helt perfekt åldersskillnad, nu när de är 3 och 5 (när de inte båda har trotsutbrott samtidigt, förstås ...). De har enormt utbyte av varandra, leker mycket och är tajta som få. (Det kan man förstås vara även med längre mellanrum.) Tycker inte heller att vi krävt att äldsta behövt vara stor och ansvarsfull.

Vi har heller aldrig upplevt att det korta intervallet var särskilt jobbigt för oss. Ett tvåårigt blöjbarn går inte att jämföra med en bebis i blöjor. Och äldsta började sova hela nätter strax innan brorsan kom.

Fina sa...

26 månader. Väääldigt planerat! Har haft förmånen att kunna bestämma ganska så exakt när de skulle komma. Och i mitt tycke perfekt ordning - pojke först, flicka sen. Jag tackar mina stjärnor både en och två ggr.

Fina sa...

Och blöjor är i mittt tycke MKT smidigare än kissnödighet på motorväg eller i overall i skogen.... Heja blöjbarn! ;-)

Gafflan sa...

2 år och 10 månader. Det "tog" sig direkt när yngsta blev till, vi hade räknat med att det skulle ta ett tag men så blev det inte. Äldstas treårstrots sammanföll med yngstas första 6 månader. Kanske inte någon "hit" men man fixar det. :)

Malin sa...

Jag har 4 barn mellan 1,5 och 7,5 år. Mellan de äldsta är det 18 månader. Det var perfekt. Ingen svartsjuka alls. Det bara flöt ihop. Mellan 2 och 3 är det 3 år. Det var tufft. Fördel att man slapp syskonvagn. Men svartsjukan blev större. Mellan trean och fyran är det 2 år. Jobbigt med så kort tid med syskonvagn. Kändes som ett onödigt köp att ha vagn sex månader bara. Men dom har så otroligt mycket utbyte av varandra. Alla fyra. Lite stor ålderskillnad är det dock mellan 1 och 4 an. Men han är duktig att titta till sina små syskon.

Tess sa...

Vi har två år exakt mellan våra tjejer (så när som på en dag). Vi har också haft turen att kunna styra lyckan själva och trodde väl att tvåan skulle ta längre tid på sig men hon blev till på första försöket precis som ettan... Det var det roliga sa min man ;-)

Jag tror att de kommer ha mycket positivt att vara nära varann i ålder även om jag just nu kan känna att det vore skönt om det varit en sisådär tio femton år emellan ;-)

Stensland sa...

6 år mellan barnen. Det var inte tänkt ngt mer barn. Sen ångrade vi oss när tjejen var 5.

Ting sa...

Mellan Ettan och Tvåan är det 1år9mån och mellan Tvåan och Trean är det 1½år.
Fick tre barn på ca tre år.
Det var tufft.
Och Trean var inte planerad.
Men önskad såklart.
Samtidigt är det ganska skönt att göra allt samtidigt.
Blöjåldern.
Trotsåldern. (var iofs inget kul)
Nu har jag tonåren.
Jiha.
Men jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

Petra sa...

4 år mellan mina. Den stora skulle egentligen vara 3 år men jag fick ett utomkvädesskap. Är glad idag att det blev som det blev.

helena sa...

Vi har en timme och femtio minuter mellan våra ;). Alltså tvillingar där den ena prompt ville ut men den andra gärna stannat kvar ett tag till. Det hela resulterade i tvillingar med olika födelsedagar :). De knappa två timmarna var tuffa men helt klart värda allt kämpande så här i efterhand. Nu har vi två busar på nästan tre och ett halvt år här hemma och de är så fina. Visst, de bråkar järnet emellanåt men de leker och har väldigt kul tillsammans också. För det mesta faktiskt!

Lund sa...

3 år ganska precis och ja det var ett medvetet val.
Tre år känns som ett bra tidsspann tycker vi. Äldsta tjejen blir 4 i april.

Lennart sa...

1.5 år mellan. Helt planerat, hade nog blivit ännu tätare om det hade varit möjligt. Vi var rätt gamla när vi kom på det här med barn efter typ 12 års förhållande. Jag fyllde 35 strax efter ettan hade fötts. Ett SKITJOBBIGT första år men nu när tvåan är 1 år och 4 månader är det underbart att se hur kul de har ihop. Jag hade gjort det på samma sätt igen med facit i hand faktiskt.

Toves sa...

Det är så härligt att läsa att alla är nöjda med sina åldersspann. Hade inte väntat mig något annat egentligen men ändå!

Och Lennart, att du har tagit det namnet värmer lite extra.

Kram och gott nytt år på er allihopa!

MammaCita sa...

3,5 år och precis som ni en storasyster och lillebror.

Helena m. 4 sa...

Mellan 1 & 2: 1 år 7 mån (på dagen)
Mellan 2 & 3: 1 år 9 mån
Mellan 3 & 4: 2 år (samma dag)
Tufft ibland men samtidigt superskönt att de har varandra och aldrig är ensamma.
Förhoppningsvis får vi vuxna det lugnare om ett par år.

stjernan sa...

2 år och 10 månader blir det mellan mina barn, tvåan kommer i vår. Vi hade tänkt ha 2 år emellan, men det blev inte som vi tänkt pga två missfall.

S sa...

3 barn. Flicka född våren -99, pojke född hösten -01 samt en flicka född sommaren -03. Tre barn tror jag automatiskt betyder svartsjuka och alltid en som inte riktigt får vara med (får sätta fart med ett fjärde!). Såhär med facit i hand var 1 och 2 bra med barn tre hade kunnat vänta 1-2 år.

När kommer barn nr 3? ;)

floria sa...

Vi har ganska precis 2,5 år mellan. Storasyster trotsade en hel del när lillebror föddes, det var rätt Då hade jag nog kunat tänka mig tätare, men sambon ville inte och idag är jag rätt glad för det, är glad för den tid vi fick med bara dottern och att hon nu är så pass stor att jag kan ge lillebror mycket tid också. De är nu 3,5 och 11 månader och har verkligen glädje av varandra. Om det någonsin blir en trea så blir det om en fem år i alla fall, det räcker med småbarn nu...

stefanbergmark.se sa...

Intresanta tankar. På Babyvärlden.se diskuterar vi just nu det här med syskontäthet. Gå gärna in där och kommentera och länka till era bloggar:

http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/MinStory-Sa-bade-tatt-och-langt-mellan-syskonen-ar-fel/

Mvh
Stefan Bergmark

Hannele - mamma till 2 pojkar sa...

Mellan mina har jag 15 mån och det yngsta var icke planerad men det blev som det blev och det var bästa åldern och valet vi gjorde :)

Tycker inte att det är så jobbigt att ha 2 små som många har sagt och förvarnat mig för för att jag tkr att dom är lätta att ta hand om :)
Finns dagar som är tuffa men inte ofta och åldern mellan dom är perfekta har jag insett nu och skulle lätt ha tätt in till mellan 2.an och 3.an men sambon vill inte det så får man väl vänta ett tag då :)