söndag 17 oktober 2010

Att hänga ut barnen på bloggen

Här hänger jag ut mig själv som barn

Jag tycker inte jag gör det och jag ser ingen annan som gör det men det pratas och skrivs om detta
överallt. Är det definitionen på "att hänga ut" som varierar? Vissa kanske anser att man hänger ut barnen om de förekommer över huvud taget?

Mina barn får säga till när de blir större om de inte vill vara med. Inläggen som handlar om dem skriver jag till stor del för deras skull. Tänk själv att ha en interaktiv "mina första år bok" istället för ett dammigt album med nån hårlock och datum för första tanden.

Hur resonerar du kring barn på bloggar?

11 kommentarer:

Jenny sa...

Barnen finns, i verkligheten och på nätet. Vad är folk så rädda för, att nån ful gubbe ska få en hookup på oss och söka upp oss? Kidnappning? Eller att pedofiler härjar? Då kanske man inte ska ta med barnen till parken heller. Eller Ica. Och definitivt inte prata med andra människor om barnen över huvud taget. Det jag skriver om barnen är för deras skull, snart ska jag skriva ut allting och spara. Med risk för att man kommer bli idiotförklarad om ett par år...

Potatishäxan sa...

Jag har typ tio-femton läsare så mina barn blir inte speciellt uthängda. Jag skriver nästan bara bra saker om dem, har bara beskrivit en enda konflikt med min sjuåring när det var överjävligt, för det känns inte schysst att skriva om hennes bad moments på bloggen. Det är min barn-på-blogg-policy. Jag vill inte ha en klassisk mammablogg så jag skriver överhuvudtaget inte så mycket om barnen av den anledningen. Min blogg är en egoblogg :). Men barnen är ju en stor del i
mitt liv så visst finns de med, både i text och bild.

Chrissan sa...

Jag har ju bloggat om detta för ett tag sen pga att våran 5-åring har mkt stor integritet.
Numera kollar jag alltid med honom om det är ok att jag skriver si eller så.
Fast det finns väl de som ifrågasätter det också. Om en 5-åring verkligen an avgöra en sån sak eller ej.

MammaMorran sa...

Det är verkligen upp till var och en- själv skriver jag om ett sådant ämne och har en son som är såpass stor att jag valt att vara mer eller mindre anonym, men iaf inte ha några bilder osv.
Men som sagt, helt upp till var och en och jag tror att det finns värre ställen att ha barnen om det är pedofiler och liknande man är rädd för! Sen behöver man ju inte ha nakenbilder såklart!

Kram
MammaMorran- funderar på livet & ADHD

Johanna sa...

OM det är så att något barn ska figurera så frågar jag. Speciellt efter utskällningen jag fick av min faster förra sommaren.. Mitt kusinbarns fingrar råkade komma med på en bild och hon blev helt hysteriskt. "Man vet aldrig vad någon gör med bilderna!!". Nej, kanske inte. Men det var ett pekfinger och en tumme som syntes, och själva bilden var på mig. Hon befallde mig att ta bort den, men den finns kvar än idag, hehe!

Ingelasvensson@gmail.com sa...

Började fundera på det där nu. Och jag tycker det är ganska svårt faktiskt. Att sätta en gräns menar jag.
rent spontant så känns väl "vardagliga" grejer oskyldigt? Eller...

Kanske man kan försöka tänka, " detta hade varit okej för mig om någon skrivit det om mig"
För vad är gränsen för barn? Om min mamma skulle starta en blogg om mig och skriva om mina problem som jag haft utan att fråga mig, nej då hade jag inte accepterat det. Och jag gillar inte heller när folk lägger upp bilder på mig utan fråga, men visst det är ju stor del av fåfänga.. men ändå... om jag resonerar så, varför skulle mina barn inte ha samma "rätt" även om de kanske är för unga för att förstå hela innerbörden just nu.

Sen kommer ju hela den här diskussionen förändras/försvinna om ett par år. Vi är väl egentligen den första bloggenerationen. Och det som är nytt = läskigt. Om detta fortsätter så kommer väl såsmåningom ALLAS liv vara "uthängt" på bloggar....

Lisa sa...

Jag antar att du kanske delvis tänker på mitt lösen-inlägg för några dagar sedan. Jag har egentligen aldrig tänkt i de här banorna innan utan också, som du, bara tyckt att det är roligt att det finns kvar sedan när grabbarna blir större. Och det tycker jag fortfarande och kommer inte att ändra på mitt sätt att blogga!

Jag har inte något emot att "den stora massan" följer oss och vår vardag. Det är de där "smygarna" som jg har lite problem med. Dvs föräldrar på dagis, någon ytlig bekant, ingift släkting eller gammal pluggkompis som läser och är fullt uppdaterade men inte talar om det utan råkar avslöja sig i att de vet rätt mycket om oss när vi ses. Det känns liksom lite weird. Och de kommer även de få fortsätta läsa när jag lösenordsskyddar, men då vet jag åtminstone att de gör det.

Det är en känsla jag har haft på sistone och även samma känsla som gjorde att jag slutade blogga 2008. Nu kommer jag att blogga bakom lösen istället och DET är för grabbarnas skull. För att de ska få ha dokumentationen sen.

Tove Kungsholmen sa...

Oj vad många bra åsikter! Jag håller med er allihopa, ni är kloka.

Lisa
N3ej, det var faktiskt inte det jag tänkte på. Har haft så mkt att göra att jag knappt hunnit läsa andra bloggar så jag har missat det. Men smart. Jag ska ju flytta bloggen till Wordpress har jag tänkt så det kanske kan bli aktuellt med såna för mig med (går kanske från Blogger med...)

Som det bär nu skriver jag sällan ngt negativt om barnen men även sånt skulle väl i vissa fall vara kul att ha kvar när de blir större.

MammaMorran
Nä, naket utesluter man ju självklart. Lite lustigt dock att bilden till inlägget är typ naken!

P.E. King sa...

Jag har aldrig lagt ut någonting om mina barn, förutom deras smeknamn, men för övrigt ingenting.

Det har mestadels med copyright och integritet att göra. I och med att de flesta ställen såsom fejsbok får rättighet på bilder, text etc att användas såsom de behagar, så vill jag att barnen själva får bestämma - då de är myndiga.

Jobbar med säkerhetsfrågor och har kommit i kontakt med de sjukaste av sjuka man kan tänka sig - det är inte bara "nakna" bilder på barn som attraherar en pedofil - bilder på barn i allmänhet, kanske uppklädd till fest kan vara lika upphetsande för en sådan typ.

Apropå copyright på bilder, detta är ett område som missbrukas grovt av allehanda aktörer idag (de skriker själva högt om någon "lånar" deras material dock) och som få verkar ha någon insikt i.

Lite lagtext om upphovsrätt (tråkläsning men ack så viktig att känna till):
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1960:729

Och vad gäller WP - ja Tove, du kan lösenordsskydda en blog där.

/ Tjing! från P.E. King

Tove Kungsholmen sa...

Tack King, bra info!

stort och smått sa...

När det gäller barnen tänker jag alltid att det ska vara saker som inte är känsliga för dem. Jag ska i princip kunna spika upp inlägget på en allmän anslagstavla på stan utan att skämmas.