torsdag 21 oktober 2010

Duger inte pappan?

Igår röstade EU-parlamentet ja till förlängd föräldraledighet och ett obligatorium för mammor att vara hemma de första sex veckorna. Jag blev så arg! Nu vet jag att de flesta gör så att mamman tar första delen av ledigheten men på det här sättet tvingar man dem ju att göra det. Debatten kring detta verkar mest handla om att alla kanske inte kan eller vill vara hemma sex veckor. Jag undrar istället - duger inte pappan?

8 kommentarer:

Z sa...

Fast är det inte rätt bra för alla mammor i länder i EU som har varit TVUGNA jobba tidigare än så innan? Mot sin vilka utan alternativ?

Tove Kungsholmen sa...

Absolut, men kunde det inte vara lagstadgad föräldraledighte istf mammaledighet? Fast jag har ändå svårt för att nån annan styr hur min familj ska göra. I Sverige finns samma grej gällande jämställdheten. För mig blir det en motsättning då en av de bästa sätten att få landet mer jämställt är att papporna tar ut mer f-ledighet. Men eg tycker jag inte att staten ska styra det... Svårt! Och kom ifrån ämnet lite.

Z sa...

Den där diskussionen ska jag inte ge mig in i, men jag kan faktiskt tycka det är bra för de länder och mödrar som förut tvingades till jobbet mot sin vilja för tidigt. För de länderna är det kanske superviktigt. Och för oss som redan har den stora lyxen att ha en mycket lång fin fl kanske är det bara att tycka det är bra att hjälpa andra länder på traven även fast det kanske är lite yttepyttenegativt för oss som inte får bestämma om de där 6 veckorna som vi brukar...? Och vad gäller den andra diskussionen är jag mycket delad i....

Tove Kungsholmen sa...

Tja, kanske. Och som sagt, gällande den andra diskussionen är jag också kluven.

P.E. King sa...

Hmm... som pappa (vilket jag är) skulle det vara knepigt att amma den första tiden, så för mig låter det ganska (biologiskt) naturligt att mamman är hemma första tiden.

Men å andra sidan, många väljer ju att inte amma idag så ja, hmm... well, jag håller med om att var och en skall få välja själv.

För övrigt ligger jag nog helst lågt med mina åsikter om jämställdhet etc. En liten fundering bara - det är väl ändå viktigast att först och främst se till barnets behov?

Tove Kungsholmen sa...

King
Klokt som vanligt från dig, barnets bästa går först och det borde ju vara att någon av föräldrarna är hemma med det åtminstone de första sex veckorna men helst längre förstås.

Kajsa sa...

Fast det är ju ett jättekonstigt argument att staten inte ska gå in och styra hur folk är hemma med sina barn. Genom att ha en föräldraförsäkring på ett visst antal månader som är lagstadgat och finansierat av staten så säger ju staten något om hur den tycket att folk i Sverige ska vara föräldralediga. Det är ju så staten gör, det är ju det politik handlar om, att med pengar som styrmedel styra befolkningen i den riktning man tror är bäst. Det är det man väljer att finansiera. Det är därför man sänker arbetsgivaravgiften för unga, för att få fler att anställa unga, det är därför man väljer att ge lika stort barnbidrag till alla oavsett inkomst för att man vill att det inte ska vara behovsprövat utan en rättighetsfråga i vårt välfärdssamhälle att alla får lika.Om staten verkligen inte skulle lägga sig i föräldraförsäkringen skulle den inte betala ut några pengar alls utan låta de som skaffar barn klara sig själva. När staten väljer att dela ut pengar ska den självklart dela ut dem enligt ne princip som staten tror på och som man tror främjar den utveckling man ser som viktig eller gynnsam. Varför ska en förälder få mer betalt för att vara hemma med ett barn än en annan? Det enda vettiga är att varje person som får barn får ett visst antal betalda dagar att vara ledig med det barnet. Det, om något, är en rättvisefråga.

Tove Kungsholmen sa...

Fast jag håller ju inte med dig. Man kan ju se det på olika sätt men jag tycker ju generellt att staten ska blanda sig i folks val så lite det bara går. Sen är det ju "deras" pengar som de gör vad de vill med så vill du se det så vinner du.

En tanke kring detta som är intressantare än det här eviga tjafset är om alla skulle få samma klumpsumma. Man som kvinna, oavsett inkomst. Det skulle vara intressant att se vem som tog ut flest dagar då.