måndag 25 oktober 2010

Glöm inte att släcka lamporna på internationella vaginadagen!


Bär något lila, rosa bandet, earth hour, kanelbullens dag, alla hjärtans dag, världscancerdagen, fars dag, valdagen, manifestation mot gatuvåldet, våffeldagen, Nobeldagen, förintelsens dag, internationella toalettdagen, vem vare som facking rösta, septuagesima, vaginadagen, internationella dagen för oskadliggörande av handeldvapen, fruntimmersveckan, rötmånad, sjusovardagen, hembygdsgårdens dag, Ramadan, världsbokdagen, falukorvens dag, vänsterhäntas dag, samernas nationaldag och dansbandens dag.

Det här var bara ett litet urval av alla dagar men jag tror att jag prooved my point som de säger i Amerika. Jag blir helt matt av alla galor, dagar och manifestationer. Mors dag och min födelsedag tycker jag är de enda dagarna som världen behöver uppmärksamma faktiskt.

19 kommentarer:

Fisken sa...

Ha, ha, ha! Bästa rubriken någonsin!
FINNS det en vaginadag alltså? På allvar?

Chrissan sa...

Haha. You got a point! :)

Tove Kungsholmen sa...

Fisken
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vaginadagen

Malinka sa...

I vanliga fall instämmer jag. Men just något lila den 27 oktober tycker jag finns en mening med. Läs Elin Grelsson som förklarar väldigt bra varför.

Helene sa...

tycker att det är betydligt viktigare att bära något lila på onsdag än att fira nån som råkar vara mamma, eller att fylal år oxå för den delen.. men det kanske bara är jag?

Helene sa...

fylla...

Tove Kungsholmen sa...

Helene
Bara du är det väl inte men ni är nog i minoritet.

Malinka
Har läst, det var en mkt bra text men hon lyckades nog ändå inte övertyga mig.

Jag kommer att stå stark emot alla speciella dagar. Kanske ska starta en "bara en vanlig dag"...

Helene sa...

hoppas du har fel.. hoppas att fler bryr sig om hbt-personers lika rättigheter än mors dag. hoppas!!

Tove Kungsholmen sa...

Det är ju inte det att jag eller alla andra inte bryr sig. Det är bara det att jag tycker att det är skitfånigt med alla dagar hit och dit. Och ärligt talat så tror jag inte att hbt-personer blir ett skit hjälpta av att jag har en lila scarf på mig. Vill man verkligen kämpa för deras rättigheter så finns det nog bättre sätt att visa det på. Ärligt talat så tycker jag att alla dessa manifestationer och dagar hit och dit är en simpel utväg för folk som annars inte gör ett skit för utsatta grupper att visa hur fina/snälla/duktiga/omtänksamma de är.

P.E. King sa...

Alla dessa dagar, manifestationer och galor står mig upp i halsen!

Om man vill hjälpa, varför inte istället bjuda en hemlös på en lunch (en wurre eller burgare duger säkert) eller varför inte engagera sig personligen i något behjärtansvärt? Jag tror att det är som du påpekar angående människors val av simpla utvägar - jag tycker som du.

@ Helene:
Att HBT'are skulle behöva mer uppmärksamhet kring sina "lika rättigheter" än att mödrar får visad uppskattning på Mors Dag håller jag definitivt inte med dig om.

Tove Kungsholmen sa...

King
Eller hur!? Och har du en blogg? Ska kolla in, spännande!

P.E. King sa...

Jo, fast just denna blogg ligger på is just nu, eftersom jag måste jobba lite mer med layouten på den (så mycket att göra men så lite tid).

Jag meddelar dig gärna när jag öppnar den igen.

:)

Helene sa...

tove..nu är det ju inte skitjobbigt att sätta på sig nåt lila.. men men.
sen kanske det inte hjälper just nu, men det kanske kan få folk att förstå att många vill se en förändring.

king..det är ju pga sånna som dig, som lever i sin lilla bubbla som det ser ut som det gör!! det föds barn överallt varje dag.. men vet du.. det finns hbt-folk som har självmordstankar, som mår skitdåligt, som inte vågar gå till skolan, som blir trackasserade och misshandlade, mördade.
du väljer väl för fan själv om du vill bli en mamma eller inte.. ska du ha pris för det?? har du barn hoppas jag som fan att den/dom är gay!!

P.E. King sa...

Citat Helene:
"king..det är ju pga sånna som dig, som lever i sin lilla bubbla som det ser ut som det gör!! det föds barn överallt varje dag.. men vet du.. det finns hbt-folk som har självmordstankar, som mår skitdåligt, som inte vågar gå till skolan, som blir trackasserade och misshandlade, mördade. du väljer väl för fan själv om du vill bli en mamma eller inte.. ska du ha pris för det?? har du barn hoppas jag som fan att den/dom är gay!!"

Oj oj Helene, det tog tydligen hårt på dig att jag inte tycker som du.

Nåväl, jag tror inte Tove vill att jag använder hennes blogg som ett ställe att svara dig ordentligt på, men jag önskar säga detta:

1. Jag lever inte i en bubbla. Gör du?

2. Om man mår psykiskt dåligt behöver man hjälp - även själen kan gå sönder eller vara trasig från start (typ "måndagsexemplar"). Jag hoppas att de som är i behov av hjälp söker professionell rådgivning!

3. Jag lär knappast välja om jag blir mamma eller ej eftersom jag är man och således bara kan bli pappa. Eller förespråkar HBT något annat?

4. Några pris vill jag inte ha.

5. Om mina barn (två pojkar) skulle visa sig vara eller bli "gay"... fine by me! Jag har inga problem med det, jag kommer älska dem lika mycket som jag alltid har gjort. En av mina bästa vänner är förresten bög och vi har inga problem att diskutera dessa ämnen på ett moget/vuxet sätt och fortfarande behålla vår värdighet och vänskap.

6. Slutligen tror jag att du skulle må bättre om du lugnade ner dig lite. Sansa dig, försök förstå andras ståndpunkter och döm inte andra efter dina egna taskiga (?) livserfarenheter.

/ mvh P.E. King

Helene sa...

du får tycka precis hur du vill om vad du vill, det är jävligt synd att du tycker som du tycker bara..

1, nä inte det minsta..ska jag spräcka din?

2, dom som inte vet eller vågar söka hjälp då? haja vad glad den personen blir imorrn när han ser massa folk med lila på sig. då kanske han får mod att berätta el söka hjälp.

3, du förstår precis vad ja menar...suck

4, samma..dubbelsuck

5, tänk om en av sina söner blev trackasserade i skolan pga hans läggning å försökte begå självmord?? ja tror inte du skulle svara på nåt som du har gjort nu.

6, ja e lugn, blir bara jävligt ledsen att det ska vara så svårt att ta på sig en lila grej imorrn..tänk om just du möter den där tjejen som inte vågar berätta hemma?
mina taskiga livserfarenheter har inget med hbt-saker att göra överhuvetaget.. är mega-hetero!

Tove Kungsholmen sa...

Ni får gärna diskutera i min blogg, ingen fara!

P.E. King sa...

Tack Tove, det var vänligt av dig. Om du finner det besvärande - säg bara till så slutar jag diskutera detta ämne.

Citat Helene:
"du får tycka precis hur du vill om vad du vill, det är jävligt synd att du tycker som du tycker bara..

1, nä inte det minsta..ska jag spräcka din?

2, dom som inte vet eller vågar söka hjälp då? haja vad glad den personen blir imorrn när han ser massa folk med lila på sig. då kanske han får mod att berätta el söka hjälp.

3, du förstår precis vad ja menar...suck

4, samma..dubbelsuck

5, tänk om en av sina söner blev trackasserade i skolan pga hans läggning å försökte begå självmord?? ja tror inte du skulle svara på nåt som du har gjort nu.

6, ja e lugn, blir bara jävligt ledsen att det ska vara så svårt att ta på sig en lila grej imorrn..tänk om just du möter den där tjejen som inte vågar berätta hemma?
mina taskiga livserfarenheter har inget med hbt-saker att göra överhuvetaget.. är mega-hetero!"


Okej Helene... jag är en ganska nyfiken person så jag skulle gärna vilja att du spräcker den av dig påstådda bubbla jag lever i. Och om det skulle vara någon annan som känner sig manad att inflika eller kommentera så varsågod - jag vill gärna vidga mina vyer!

Vad gäller det tragiska i att begå självmord och/eller må psykiskt dåligt hoppas jag innerligt att de som behöver hjälp verkligen söker och får adekvat vård.

/ mvh P.E. King

Helene sa...

med bubbla menar ja att du kanske inte hajar, förmodligen inte, att det skulle hjälpa hbt-personer om du tog på nåt lila idag. det kan ju funka så vore det inte värt ett försök?
min bästa kompis kom ut när han var 26, då hade han levt ett dubbelliv i flera år, rädd för vad folk skulle tycka å tänka, och mådde skitdåligt. när han äntligen kom ut så var det flera på hans jobb som tog avstånd.. när han var på sin första pride i stan å var på väg hem blev han misshandlad av ett gäng. han ångrade lite att han hade kommit ut, det kanske hade varit lättare att leva det där dubbellivet?? hade han då sett folk på stan bära lila, för honom, så kanske det hade varit lättare! vi måste, alla, göra vad vi kan för att hbt-personer ska få precis samma rättigheter i allt som vi hetero har. å ja, jag förstår att folk är trötta på alla dessa dagar, men tänk om du kan göra en skillnad?

P.E. King sa...

Ursäkta mitt sena svar, men jag har haft fullt upp hela dagen.

Tråkigt att höra om din bästa kompis som blev misshandlad. Onödigt, så klart. Hoppas han blev återställd och mår bättre idag.

"Bubblan":
Tyvärr Helene, men bubblan sprack inte - det blev inget "poff!". Det blev nog inte ens ett "pjuff" liknande en smygfis.

Om jag skulle bära färggranna kläder för alla som eventuellt skulle behöva känna mitt stöd, på samma premisser som du här beskriver, då skulle jag inte få göra annat än att springa omkring som en annan tossing med regnbågens alla färger på mig.

Det finns en mängd människor som skulle behöva känna motsvarande stöd, med samma eller ofta mycket värre historier att berätta än vad du här återgett.

Personligen försöker jag istället göra en skillnad varje dag i mitt yrkesutövande där jag hjälper människor i olika svåra situationer, folk som verkligen har varit med om bra mycket värre saker än att bli mobbade av intoleranta arbetskamrater eller som blivit misshandlade vid ett tillfälle på väg hem från ett jippo.

Så tyvärr Helene, jag bar inget lila idag - dina argument har än så länge inte visat sig tillräckligt starka för att motivera ytterligare en sådan där "dag".

/ mvh P.E. King