måndag 18 oktober 2010

Shit, de leker hellre!?


Det surfas inte mycket härifrån

Enligt Aftonbladet så är debutåldern för internetanvändande 3 år. Vad tusan gör de treåringarna på nätet? Lovisa surfar inte trots att hon har förutsättningarna. Det händer att hon kollar på Youtubeklipp men idag när hon ville se Pippi så blev det Ella Fitzgerald så jag skulle inte kalla henne för en fullfjädrad internetanvändare precis.

Surfar dina små barn? I vilken ålder började de med det?

9 kommentarer:

Alexandra sa...

Oh my. 3 år?

Mamma Stina sa...

Ja, om youtube är att surfa så är svaret ja. Ella började vid fyra års åldern och Tuva vid tre. Nu är det bara Ella som vet hur hon gör med laptopen för att välja låtar men ibland blir det märkliga låtar som går igång.
faktiskt så är jag lite orolig för vad som kan komma på om jag inte kollar till den eller hör den...

Johanna sa...

Eh!? Jag tyckte det var en big deal när mina små kusiner, 10år), skaffade Facebook! Jag kanske är lite "efter"..

Z sa...

Min äldsta kille surfar då och då. Han brukar lyckas ta sig in på radioapan och youtube samt ben10 hemsidan. Men det gäller ju att vara med speciellt på Youtube. Det finns så mycket skitlänkar när han slår in ben10. Han är 6 år. Han lillebror surfar inte, men spelar spel på datorn typ Pippi. Det har han gjort sedan strax innan han blev 3 år.

Johanna sa...

Jaimee p när hon(4½år) kollar lite på Youtube. Men då måste jag öppna upp den sidan för att hon ska kunna kunna röra sig runt där... spelar lite enklare spel. Annars så kollar hon mest bara på film på datorn å det har hon stenkoll på hur hon gör... Började typ när hon var just efter 3!

Malinka sa...

Surfar vete 17 om jag skulle kalla det som barnen gör hemma hos oss. De är inne på Bolibompa-webben, spelar spel och kollar gamla avsnitt av favoritprogrammen.

Sexåringen började väl när hon var i treårsåldern, men jag minns inte exakt. Ända sedan hon var knappa två har hon suttit vid datorn, men i början handlade det om att "kiva bottaven a" ("skriva bokstaven a"), d.v.s. leka med tangenterna och skriva bokstäver i Word. Hur hon kom vidare till webben vet jag inte, men troligen var det jag som visade någon gång när allt var tjåkit hemma. Hon lärde sig ganska snart att manövrera dator och webbläsare själv.

Fyraåringen skrev aldrig "bottaven a", och jag minns ganska exakt när han började spela på riktigt – förra sommaren (2 år 9 mån) när han hade den ihållande febern och inte orkade göra något annat. Man lär sig en hel del under fem veckors feber! Han manövrerar datorn själv också; för en vecka sedan noterade jag att han lärt sig hur man startar om min gamla Mac som de har i sitt rum.

Men än så länge är det bara Bolibompa-webbens om de får kolla på själva. Mycket liten risk att de klickar sig vidare till något knepigt.

Fisken sa...

Båda mina killar sitter på Bolibompaweb. De är 7 och 4:a. De får dock spela max en timme om dagen och det är totalt, oavsett om det är på web eller på Wii.

Fredrik sa...

Oavsett vad man gör på nätet, youtube, bolibompa så surfar man. Det hela är på gott och ont. Barnen får givetvis tillgång till hela nätet vilket kanske inte alltid är så lyckat men samtidigt blir hela användningen inlärt från tidig ålder.. vilket i sig kan ge nytta.

Tove Kungsholmen sa...

En svår fråga onekligen, tack för era reflektioner!