söndag 7 november 2010

Äckliga ord på skånska

Egentligen gillar jag dialekter, ofta låter folk med dialekt trevligare än vi Stockholmare som gärna låter precis så dryga som vi är. Men, vissa sorters skånska är bara för mycket. Och när de säger vissa äckliga ord med den där skånskan...då blir jag svagt illamående. Några exempel:

Tutte (det betyder endast bröst, inte napp)
Ängamat (antar att det är vallmon de vill åt)
Kissenödig (bara nej)
Barnamat (men nej)
Hjortasadel (Mat-Tina sätter i sig en hel)

Har du nån dialekt? Vilken? Vad tycker du om "Stockholmska"?

20 kommentarer:

Jenny sa...

Jag snackar guld-dialekt, dvs malmöitiska. Även om jag är stolt och patriotisk skåning håller jag med om att där finns varianter av skånskan som inte är vackra. Riktig bonna-skånska (se Bonde söker fru) eller helsingborgska (se mat-Tina eller de där som inte vann allsvenskan och därmed förlorade "gyldet")

Annars älskar jag gotländska på vissa människor och norrländska. Fulast är nog värmländska (se Stefan Holms pappa)

Jenny sa...

Och stockholmska för mig är ganska neutralt. Varken fult eller fint. Vi försökte snacka stockholmska när vi var små och lekte rollekar. Så fort man föll in i stockholmskan så var man liksom i leken. Fast det var nog mer än lite förfinad och mer rikssvensk variant av skånskan egentligen.

Potatishäxan sa...

Saaaakta i backarna - grattis till gooldet
men inte finaste skånskan! För den har vi. Och HIF är ändå bra. :)
Tove jag håller med att barnamat låter skitfult, fast jag har aldrig hört någon säga det faktiskt. Måste vara riktig lantisskånska. Min dotter har en klasskompis vars pappa säger: Ni kan skicka him na när ho bler tradena. (ni kan skicka hem henne när hon blir tråkig). Det är inte en vacker variant av skånskan! Han är 50 år men låter som 100.

Stockholmskan är helt ok, om det inte är någon av de där mer dryga varianterna typ Lidingö. Jag står förresten ut med mycket, men värmländska är olidligt. Öronen blöder. Helst när det är lantisvärmlänska.

Anonym sa...

Snauka näu ente nie schäit oum en massa sount bonneri u grajjor. Lett dien feulaste deiajlekten ä soun steokheolmska!

Lina sa...

Jag pratar Blekingska m en liten släng av skånska och bara pytte lite åt Stockholmskan trots 10 år i staden. Min man är från Gotland & vår 3 åring pratar stockholmska... En salig blandning här hemma alltså.

"Stockholmska" känns rätt neutral. Fast man kan faktiskt höra rejäla skillnader här i stan också. Lidingö, Söder & Danderyd skiljer sig rätt rejält. Tycker det är lite coolt.

Jag irriterar mig på Göteborgska, ibland blir det bara för Käckt! & vissa Skånska dialeketer är oxå rätt irriterande.

Tove Kungsholmen sa...

Lustigt att jag skrev det här inlägget samma kväll som Malmö säkrade guldet. En slump.

Värmländska är ju så härligt! De låter så glada och mysiga.

Anonym
Hjälp!

Lina
Ja, Göterborska kan bli alldeles för käckt. Goa gubbar som heter Glenn, jag kräks.

Nipe sa...

Jag pratar småländska uppblandat med blekingska, det är inte fy skam, haha. Har nog inte så svårt för skånskan, men rejält bräkiga skåningar kan ju ibland vara svåra att tolka.
Redigt bonnigt smaulänskt ord är: nypärevälling. Det betyder Sommarsoppa, även kallad ängamat.
Häromveckan var jag på kursledaren var från Listerlandet, den dialekten låter inte som svenska ibland. När han sa y lät det som u, när han sa u lät det som ö. Lyftverktyg blev alltså luftverktyg, det tog en stund innan jag fattade vad han pratade om.

Tove Kungsholmen sa...

Gah, Ängamat skulle ju vara med på listan! Har inte ens vetat vad det är så tack för det. Sätter upp det nu. Pallar inte när de stoppar in onödiga a:n i ord!

P.E. King sa...

Jag tycker om dialekter likväl som jag tycker om olika språk. Dock känner jag viss aversion gentemot vissa dialekter och uttryck från Värmland och Småland. Min egen dialekt låter ungefär så här (Kjell Bergqvist).

Johanna sa...

Jag pratar väl halländska med inslag av lite göteborg. INTE som Per Gessle! Jag kan säga "R"! När jag bodde i Stockholm trodde en kvinna en gång att jag var från Skåne och sa att hon inte förstod vad jag sa. Kärring.. Vanlig stockholmska är helt okej, men folk som gör sig till och försöker få det att låta som om de kommer därifrån får mig att kaskadkräkas! Ska vi köra en dialekt-videoblogg utmaning? En lista med olika tänkbara ord som ska uttalas ;) Undrar hur många som skulle nappa?

Sus sa...

Sthmska har alltid retat folk. Efter tio år tillsammans har Hjärtat anammat min dialekt mer än jag anammat Sthlmska. (vilket jag inte alls gjort)
Jag pratar med fula "l". Som Ällllg.
Jag säger Aaanders och Mariiia.

Gästrikemål med blandning av lite Hälsingemål.

Anonym sa...

Jag tycker det kan vara ganska charmigt med dialekter =)
Är från lilla blekinge =)

Kram från Bellas Sagolika Liv

Klankis sa...

Jag pratar norrländska. Tyvärr den fula varianten från Sundsvallstrakten. Men den gav mig rabatt i Östermalmshallen en gång så den är ändå rätt OK.

Klankis sa...

Glömde: nuförtiden lyssnar jag på VAD stockholmaren säger istället för HUR och då har stockholmskan blivit en ganska fin dialekt. Fast det beror på vem som pratar. Om det är en kompis hemifrån som pratar stockholmska låter det larvigt. Gamla människor på Östermalm låter väldigt dryga på stockholmska.

Anonym sa...

Alltså ...

Det HETER Ängamat med a och allt. Det är inte något dialektalt skånskt.

Tove Kungsholmen sa...

Vad mycket mysiga dialekter ni pratar!

Anonym
Ja, men det låter lika äckligt för det!

Nipe sa...

Men jag tycker Ängamat låter gott, men Nypärevälling???!

aannaa sa...

Men vem i Skåne säger de orden, och var nånstans?!
Jag har bott 24 år i Malmö och har bara hört "tutte".
Ja möjligen "kissenödig" känns inte helt främmande, men inte så att jag kan påminna mig om det heller.
Då skulle du bara veta att som barn sa man (vi) "jag är kissig" (och menade kissnödig). Det var väl äckligare?!

Göteborgska är lätt fulast,
tätt följd av så som man pratar i typ Skara.
Fast sån stockholmska som typ 60-åriga gubbar pratar är inte för rolig heller, med långa "eee". Alltså inte "förnäma" gubbar utan såna som kanske tycker att de är äkta söderkisar...

Tove Kungsholmen sa...

aanna
Mat-Tina t.ex.!

Gnällbältet tycker jag är allra värst, de låter ju så negativa!

Sanna sa...

Jag pratar värmländska, dock en ganska "förfinad" version. Tycker att den riktigt grova värmländskan är rätt ful.

Fulast är absolut skånskan! Men underbarast är göteborgskan, kommer det en kille med den dialekten är jag såld med en gång ;)

(Och ett litet tillägg, i Värmland säger vi också tutte till napp :) )