tisdag 9 november 2010

Sjukvårdsupplysningen, bra eller anus?

Han nyser, ring ambulans!

Igår hade jag nåt tjall på ögat hela dagen så vid lunchtid ringde jag sjukvårdsupplysningen. De sa att det nog var en rispa på hornhinnan och att jag skulle köpa en dyr salva och lägga på varannan timme. Jag hade tänkt lyda men kom på att jag ju var på praktiken, omringad av sjukvårdspersonal (dah) och de tyckte att jag skulle avvakta och försöka tvätta ögat med vanligt vatten. På väg hem mötte jag läkargrannen som också tog lugnt på saken. Väl innanför dörren kliade jag loss rejält i ögat och vips så var problemet väck. (Ville inte klia på dan, mascara ska hållas intakt.)

Jag tycker att sjukvårdsupplysningen ofta överdriver faktiskt. Jag förstår varför men det gör ju samtidigt att man slutar ta deras råd på allvar och då faller ju hela idén. Dessutom får de akutmottagningarna att överbefolkas av oroliga päron med lätt sjuka barn.

Vad tycker du om sjukvårdsupplysningen? Hiss eller diss?

9 kommentarer:

Jessica, bymom.se - illustrationer som är överförbara till textil sa...

Jag drar mig för att ringa dit eftersom jag upplever att de hellre skickar till akuten än inte. För säkerhets skull liksom.

Jobbigt, för i bland, nu till exempel vill jag egentligen ringa någon och få bekräftat att det är ok att ha Lily hemma, men vågar inte eftersom jag gissar att de vill skicka till akuten. För säkerhets skull. (Hon har varit magsjuk och nu dunderförkyld med en hosta from hell = fortsätter att kräkas upp allt).

Jag tror att om man kan ska man gå på magkänslan. Om vi pratar om barn så tror jag att man egentligen vet när det verkligen är dags för akuten men att man känner sig så maktlös hemma och åker ändå. Plus att vårdcentralen är skitkass.

P.E. King sa...

Jag söker aldrig råd från Sjukvårdsupplysningen. Varför då? Anledningen till att jag inte gör det är enkel: en person (inte en läkare) sitter i andra änden av en telefonlinje och kan således inte skapa sig en rättvis bild av symptom och besvär. Svaren blir därefter. Alltså diss för min del. För övrigt tror jag att många oroar sig i onödan och tenderar att göra en höna av en fjäder. Simma lugnt...

Ting sa...

TOVE!
Min son har xxs i jacka!
Ska vi göra business?
Snälla!

Ting sa...

TOVE!
Min son har xxs i jacka!
Ska vi göra business?
Snälla!

Hon som gick sa...

Diss definitivt - lurade iväg mig till akuten eftersom de var helt säkra på att hälsenan var av, när det "bara" var en bristning, jag hade lugnt kunnat vänta till nästa dag och åkt till vårdcentralen istället för att ta upp tid för akuten.

Johanna sa...

STOR diss. Jag med läkarpappa och sjuksköterskemamma har lite info angående Sjukvårdsupplysningen.. Där placeras alla som inte kan vara bland folk! Oftast sura 40-talister som inte direkt kan göra någon nytta..

Västgötskan sa...

Bra att ha, men de "tar nog i" för att inte ta i för lite.
Tänk dig själv hur många hysteriska småbarnsföräldrar som ringer ihjäl sig när deras barn har 39 graders feber. Deras ungar är på väg att dö, minst...!!!

Nipe sa...

Sist jag ringde dit fick jag väldigt bra hjälp. Deras råd var guld värt. Lite lång telefonkö, men råden var det verkligen inget fel på. Beror nog på vart i landet man bor tror jag.

Camilla sa...

Jag ringer ALLTID till sjukvårdsupplysningen när det gäller vår son. Jag har fått mycket bra råd och vi har aldrig blivit skickade till sjukhuset i onödan. Så från min sida är det en HISS. =)