måndag 28 februari 2011

Vad gjorde du för 25 år sedan?

Ikväll är det 25 år sedan Palme mördades. Minns du vad du gjorde när du fick reda på det? Eller är du en fjortis som inte var torr bakom öronen då?

Jag var fem och ett halvt och var i Sälen. Kommer ihåg att de vuxna betedde sig lite annorlunda, slängde sig i bilen och åkte och köpte massor av tidningar och så. Den 1:a mars läste jag en dagstidning för första gången någonsin. Jag minns tydligt att jag förstod att det var något läskigt och ovanligt som hade hänt.

9 kommentarer:

Nipe sa...

Jag var 14. Låg och sov när min mamma kom upp på mitt rum och väckte mig genom att lägga sig i min säng (80cm bred). Blev ju liksom lite förvånad varför hon gjorde det. Sen berättade hon lite lätt chockad om vad som hänt och sen låg vi där jättelänge och pratade om det.

Gafflan sa...

Jag var 20 år och hade varit på krogen när jag kom hem och satte på radion och tog en nattmacka när nyheten on hans död.

stort och smått sa...

Jag var i Sundsvall på någon skidorienteringstävling (SM kanske?) och skulle gå och äta frukost när vi fick höra. Jag var så fruktansvärt ointresserad av politik att jag knappt kunde bry mig mindre. Hemskt, men sant.

Malinka sa...

Jag var 17 och väcktes av att mamma slängde upp min dörr så den studsade mot väggen och slog igen igen. Innan dess hann hon skrika "PALME ÄR DÖD"!

Två av mina klasskompisar, som också hade varit på bio den kvällen (en annan), hörde skotten. Brrr!

Kattis sa...

Jag var också i Sälen.
Nästan 10 år gammal.
Skulle kolla barnprogram på morgonen (fanns sånt då?) men det var bara en text där det stor att de skulle ha en extrainsatt nyhetssändning på grund av att stadsminister Olof Palme hade mördats.
Alla var väldigt upprörda och min pappa hade tårar i ögonen minns jag.
Allt var väldigt obehagligt.

Martina sa...

Jag var också nästan 10 och hade sportlov. Vi skulle åka till badhuset men det var stängt pga mordet. Och minns precis som Kattis att de även ställde in barnprogrammen på TV.

Z sa...

Jag kommer aldrig glömma den 1 mars 1986. Jag och mamma hade dagen innan hoppat på natt-tåget till Storlien för att åka skidor på sportlovet. Jag var 10 år och skulle fylla 11. Tidigt på morgonen på tåget vaknade vi av att konduktören gick och knackade på alla sovkupédörrarna. Hon berättade att Olof Palme blivit skjuten och dött. När vi kom fram tidigt på morgonen till Storlien hade eller skulle kungafamiljen precis bli evakuerade(de har ju en stuga där uppe) i en helikopter och flyga ner till Stockholm och överallt runt om högfjällshotellet sprang en massa militärer med stora vapen omkring. Och överallt var en sådan där konstig tystnad. En sådan tystnad som låg över hela Stockholm 11 september 2001. Och alla vuxna var allvarliga och ledsna. På tv och radio spelades sorgemusik och sedan kommer jag ihåg att vi lyssnade på radio då Ingvar Carlsson hade pk om att han tog över som statsminister.

jeanette sa...

Jag skulle fylla 11 och var uppe och skulle titta på godmorgon Sverige men det var bara massa nyhetstext som rullade över tv:n om mordet. Jag gick in till mamma som låg och sov berättade vad som hänt.
Och hon flög upp ur sängen och skrek..

Kajsa sa...

Jag var med min morfar och hans fru uppe i Lofsdalen och vi skulle bila ner till Stockholm samma dag. Jag minns att jag vaknade på morgonen och tyckte det var konstigt att de hade tv:n på på morgonen och jag hörde att någon blivit mördad på öppen gata i Stockholm, men det var först när jag steg upp som jag förstod vem som blivit mördad. Det var obehagligt tyst hela bilresan ner och jag kommer ihåg att morfar körde vägen visa Sveavägen och vi tittade från bilen på klungan av människor och rosor som växte i hörnet Tunnelgatan/Sveavägen.