torsdag 6 november 2008

Klassamhälle i luften

Tänkte på det där med olika klasser på flyget. Oftast åker jag economy eller saliga Sterling som i princip bara bestod av economy men på väg till New York fick jag flyga business. På väg hem hade jag ju turen att få åka economy extra som alltså inte är extra billigt utan ett mellanting mellan business och economy.

I economy sitter folk inklämda som boskap och antingen svettas eller fryser i den alltid lika feltempererade kabinen. Tanten som sitter innerst ska kissa sju gånger på den redan strax efter start nedkissade toaletten, minst tre av gångerna snubblar hon på tvåmeterskillen som sitter ytterst. Om de har tur så får de en blaskig GT och lite plastig mat av den mästrande SAS-flygvärdinnan.

I business däremot lever de ett vältempererat dolce vita med champagne redan innan start, pressade linnedukar till måltiderna och enorma fåtöljer som kan fällas åt alla håll och kanter för att t.ex. forma en bekväm säng. Personalen fjäskar nonstop och tillförseln på dryck, god mat och färsk fruktsallad serverad från fat är ständig. På den fräscha toaletten torkar man händerna med små frottéhanddukar och det går alldeles utmärkt att vända sig därinne även för en vuxen människa

Economy extra är någon skum medelklassmix av de båda som inte riktigt går att analysera.

Inga kommentarer: