onsdag 4 februari 2009

Stockholm i mitt hjärta

Hepp. Jag är tillbaka i stan. Känns bra även om det var en lärorik tid i Kinna. Tror bl.a. att jag har lärt mig att man inte kan säga Västra Götaland. Inte om man menar Västergötland iaf. Naturligtvis finns det en västlig del av Götaland men jag ska inte gå in djupare i det. Jag vet att Norrland ligger högst upp men sen är det lite lurigt med Svealand och Götaland. Brukar ta det på att Göteborg ligger i Götaland.

Igår lärde jag mig var Västmanland ligger. Trodde att det låg nånstans i fjällkedjan men vet nu att Västerås ligger där och det ligger inte i fjällen. Västerås - Västmanland.

Jag är en jävel på Stockholmsgeografi men pinsamt dålig på resten av landet. Åre i norr, Visby i Söder och Stockholm i mitten - det är jag säker på men det är ungefär dit kunskaperna sträcker sig. Bättring utlovas, så här kan jag inte ha det.

Bild från plusfemgrader.se

8 kommentarer:

Västergötskan sa...

Och SVErige ligger i SVEaland då..? ;-) :-D

Anonym sa...

"Stockholm i mitten - det är jag säker på"...nopp. Mitten ligger någonstans Sundvall - Härnösand om du pratar östkust. Sveriges mittpunkt ligger i Medelpad - Flataklacken (nära Ånge). Lycka till med kunskaperna!

annelie sa...

Haha. Jag älskar geografi. Västra Götaland är länet och Västergötland är landskapet. I länet ryms det delar från typ fem olika landskap.

Och Västmanland kommer jag ifrån! :D

Toves sa...

Annelie
Aha, så då är det ett län trots allt, jag trodde inte det!

Anonym
Varför är folk som vill rätta eller klaga så ofta anonyma?
Jag vet naturligtvis att Stockholm inte ligger mitt i Sverige geografiskt men det är Sveriges medelpunkt i fråga om det mesta annat. Just i det här fallet menade jag att det ligger mellan Åre och Visby, jag skrev inte "mitt i Sverige". Men du får gärna märka ord om du vill, sånt gillar jag!

Toves sa...

Annelie
Glömde - visst är du från Fagersta? Vet ungefär var det ligger men visste inte att det låg i Västmanland. Nu när jag vet att Västerås ligger där är jag inte helt förvånad dock!

Catrine, sa...

Skövde är den 4:e största tätorten i Västergötland. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B6vde

Toves sa...

Plötsligt är alla från Västergötland, Västra Götaland eller Västmanland. Det är lite konsigt. Men kul!

Kajsa sa...

Inte jag! ;)