tisdag 21 april 2009

Mama Mia - amatörer?

För ett tag sedan hånade jag Alltombarns kostråd för gravida. Idag publiceras en, enligt dem uppdaterad version men felet om listeria kvarstår.

Detta gäller för listeria: Bakterien tål nedfrysning men inte upphettning. Det går bra att äta gravad lax och laxsushi om fisken är helt färsk, då har listeria inte hunnit växa till sig. Att fisken ska frysas först har med andra parasiter att göra. Dessa parasiter är inte fosterskadande men man kan bli dålig på andra sätt. Således gäller frysrådet för alla som ska äta gravad eller annan rå lax. Att jag skiter i det och aldrig har blivit sjuk hör inte hit.

Hur vet man om laxen i sushi är helt färsk? Den är det. Annars luktar den illa.

Här finns den enda infon att lita på (förutom den du hittar på min blogg) när det gäller listeria, toxoplasmos och andra infektioner som kan drabba gravida. Återigen: utgå från att din barnmorska är född igår.

Tycker inte att Helena Tillbergs så kallade råd är bra reklam för skandinaviens största mödravårdsmottagning, Mama Mia.

När ska folk inse att jag vet bäst?

3 kommentarer:

Västergötskan sa...

Hur vet man om den gravade laxen är ok då?

Toves sa...

Det vet du inte riktigt lika lätt. Är den riktigt kass luktar den ju illa men den kan vara lite dålig men det "täcks" av smaken på gravningen. Men som gravid ska man alltså bara äta helt nygravad lax. Om du tänker på en 3:a alltså! ;)

stefanbergmark.se sa...

Intressant läsning. Just nu diskuterar vi kostråd till gravida på Babyvärlden.se. Gå gärna in och kommentera samt länka till era bloggar:

http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/MinStory-Gravida-borde-inte-vara-oroliga-for-vad-de-ater/

Mvh
Stefan Bergmark