tisdag 19 maj 2009

Det är fint att bo i Stockholm*

Åt ju middag hos grannarna i söndags. De har nyligen kommit hem efter några månader i Nya Zealand och beskrev hur lätt livet var där. Villa med trädgård och ändå fanns allt de behövde inom några minuters radie. Erfarenheten hade gjort att de funderade på att eventuellt flytta till en mindre stad i framtiden. Ingen av dem är från Stockholm.

Jag skulle ju aldrig flytta härifrån. Varken till en mindre stad eller ett annat land men nog är det en rätt absurd livssituation många utsätter sig för genom att bo här. Man får en fyra för samma pris som ett slott, en etta för samma pris som en stor familjevilla eller ett radhus för samma pris som en väl fungerande bondgård i någon annan del av landet. Storhandla gör man genom att ta bilen en mil utanför stan eller att släpa påsar på överfulla innerstadsbussar. De flesta känner ingen av sina grannar och många pendlar en-två timmar om dagen för att ta sig till och från jobbet.

Jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Förutom en fin familj så har jag också en fin lägenhet med toppenläge. Min mamma bor några kvarter bort och pappa och svärföräldrarna bor också i innerstan. Vi jobbar båda på Kungsholmen och min skola ligger hyfsat nära den med. Lovisa går på ett underbart dagis och även om flera fina grannar ska flytta snart så känner jag dem jag har just nu. Mina närmaste kompisar bor kvar i innerstan och infrastrukturen här är så mycket mysigare än ett dött centrum och stormarknader vid infarten så som jag har fått för mig att det ser ut i många småstäder.

Jag tycker att vi trots allt har lyckats skapa en liten, trygg plats mitt i den stora staden. Jag flytt int!

* Rubriken kan ju tolkas som man vill

3 kommentarer:

Västergötskan sa...

Jag skulle aldrig flytta till Sthlm (eller annan storstad) just av de anledningarna du skriver först (och säkert några till).

Men visst hade det funnits fördelar också. Allt kan ju inte vara skit och pannkaka, för då hade väl folk inte bott kvar?! :-D

Hur går det med lill-magen? Du skriver inte så mycket om det, så jag är nyfiken. ;-)

Toves sa...

Jag förstår dig. Tycker det är mysko att så många flyttar hit från landsorten med tanke på de rätt tuffa villkoren. Samtidigt finns det både en massa jobb och plugg här så det är ju klart att det lockar. Plus "hav av cafe latte och godkända sushibarer" som Winnerbäck skulle sagt. Det är av honom jag har snott inläggsrubriken.

Antar att du har lika många skäl till att inte bo här som jag har för att aldrig vilja bo på landet. Tur att vi trivs där vi är! :)

Västergötskan sa...

Så du menar att bor man inte i Sthlm så bor man på landet? Det finns mellanläge, hör du. ;-)