tisdag 19 maj 2009

Bland glassplitter och övervintrade psykopater

Bilder från söndagens utflykt till Beckomberga mentalsjukhus i Bromma. Tyvärr befinner sig kameran på rivieran så alla är tagna med mobilen.


Huvudentrén till administrationsbyggnaden. Skylten med årtal för invigning etc är rätt övervuxen. Nu är huset tomt men bl.a. Manpower har haft kontor här efter att sjukhuset stängde.

I delar av den före detta kvinnobyggnaden, "Stora kvinns" bedrivs idag äldrevård

Glasspaus innan utforskandet började

Samlingshuset är den gröna byggnaden i mitten. Här hade man filmvisningar, Gudstjänster och annat.

Damm utanför administrationsbyggnaden
Intagningsbyggnaden, idag helt vandaliserad men fram till för några år sedan relativt välbevarad. På baksidan av huset ligger förskolan "Kastanjelunden". Säkert en bra förskola men jag är glad att mitt barn inte går där. Intagningsbyggnaden bär spår av diverse märkliga verksamheter.


Baksidan av intagningsbyggnaden, förskolan ligger några meter härifrån. När vi försökte ta oss runt till framsidan tittade jag ner och upptäckte att vi vadade i glassplitter för att i nästa sekund stirra en knarkare/övervintrad psykopat i de rödsprängda ögonen. Först hade jag tänkt att det var tur att Kalle, mamma och pappa inte visste vad vi höll på med. Plötsligt tyckte jag att det var synd.

Utslussningsbaracker (?), troligen byggda på 80-talet, idag i princip obebodda sånär som på några halvmysko invånare (?) i ett av husen. Förfallet och vandaliseringen låg i startgroparna.

Skulle inte tro det...

Den är nog long gone med tanke på klientelet i området

Bänk som sett sina bästa dagar, detsamma gäller ju intagningsbyggnaden i bakgrunden

Är glad att mitt barn inte är ett av de 500 som korsar just den vägen dagligen

Avstängd fontän utanför administrationsbyggnaden

Vad är skillnaden mot dagens psykvård?

Samlingshuset som ligger omringat av manshuset, kvinnohuset, administrationsbyggnaden och ekonomibyggnaden. Parken mellan husen är i bra skick, den har staden skött under alla år. Under sjukhusperioden var det patienterna som skötte den som en sorts rehabilitering.

En av entréerna till "Stora mans" minner om svunna tider men detta var den enda ursprungliga skylt som syntes utåt. Huset är idag tomt och verkar vara ytterst lite vandaliserat. Det används bl.a. för filminspelningar, modereportage och dylikt.

Ekonomibyggnaden innehöll bland annat kök och har under senare år delvis använts av den intilliggande skolan

Schack matt


Stora mans sett från vägen, de ursprungliga spröjsade 30-talsfönstrena är kallblodigt utbytta nån gång på 60/70-talet

Stora mans från vägen igen

Paviljong/soltält till Stora mans

Tvättrum i Stora mans. Tyvärr speglar det sig för mkt men motsägelsefullt nog så stod det "Cecilia"och "Gunnel" på handdukskrokarna, det var kanske personalens tvättrum?

Tog denna mest för att jag satt på exakt en sådan stol som den som står på balkongen på tjejmiddagen i helgen. Börjar ju undra var mina vänner får sina stolar ifrån...

11 kommentarer:

Ellamamman sa...

Åh, Beckis var fint i sina glansdagar! Kan riktigt höra prasslet av stärkta sjukhusrockar när jag tittar på dina bilder. Jag tycker Beckis är en förfallen skönhet, dess arkitektur visar på vilken imponerande institution det var på sin tid.

Men ja, klientelet. Och förfallet. Och de upplysta fönstren när man åker förbi sent en vinterkväll. Det kan ge vem som helst rysningar. Burr...

Toves sa...

Vaddå upplysta fönster? Nu bir jag nyfiken! Berätta allt du vet pronto!

Ellamamman sa...

Men du ÄR ju min själsfrände, på riktigt! Shit, jag har nog träffat någon som verkar ha samma kärlek till Beckis som jag :D

Vet du förresten varför folk BLEV galna och togs in på Beckis? Jo, för man satte dem vid runda husen i korsningen vid ICA, du vet (du som nu kan ALLT om Beckis...) och sa åt dem att springa och gömma sig runt knuten. De sprang och sprang och blev till slut så galna att de togs in på Beckis. Den historien skrattade vi åt så att vi kissade på oss. Humorn var nog lite si å så när man var ca 12...

Jag återkommer i "lysa upp fönstren-frågan"! I ett mer privat forum, bör tilläggas.

Toves sa...

Haha, de där runda husen är verkligen ngt alldeles speciellt. Glassen som syns på bilden är inhandlad på ICA-butiken men vi avstog husspringet.

Antar att du är uppvuxen i krokarna?

Väntar på mail nu!

Bloggen: sa...

Men du de där skumma träbarackerna stod vi och inspekterade. Vad är det för något? Ligger allt öde? Det stod några plaststolar och bord vid ett av husen men inte sjutton kan väl någon bo där?!

Vi som tänkte flytta till det "nya" Beckomberga... men vill vi verkligen det???

Ha det bra!

Toves sa...

Bloggen
Det är/var utslussningsbaracker tror jag. Alltså hus där patienter fick bo som en mellanstation innan de släpptes ut helt. Detta gissar jag bara. Såg ut som om typ två var bebodda + att jag såg några skummisar där...

Ellamamman sa...

Jorå, det bor lite stackars människor i de där barackerna. Faktiskt. Men de är trasiga stackare som snart måste hitta annat boende.

Men visst ska ni flytta till Beckomberga! Det kommer bli jättefint. Eller det ÄR jättefint!

Victoria sa...

Gud vad spännande. Nu känner jag att jag måste sätta hela familjen i bilen och åka dit och kolla jag också. Härlig blogg du har förresten, jag hittade just hit via Fyra nyanser bloggen. Kram Victoria

Victoria sa...

Men bor inte hon kvar...har glömt vad hon heter men hon som kallas (eller kallades kanske är mer rätt) Sveriges farligast kvinna. Såg någon dokumentär för många år sedan på TV:n.

Anonym sa...

NEW UPDATES! Please look a the website!

Hello,

I am Andrew Wang, Thor's father. I would like to offer the other side of the story. I moved away with my son because I had to protect him from harm. The legal system in the US failed to do so.

Please see my blog: http://savebabythorwang.blogspot.com and my website: http://www.k2techconsulting.com

Please help me get in touch with Thor. I have asked to talk to him but Maria has denied me any contact with him.

Andrew Wang

Anonym sa...

Mycket bra bilder alltså!