måndag 4 maj 2009

Provocerande snitt


Nysnittad (sover inte, spanar på L)

När jag väntade Lovisa och sa att jag helst ville föda med snitt så berättade alla för mig hur dumt det var och hur farligt snitt är för både mamma och barn. När jag nu väntar mitt andra barn och säger att det kommer att födas med snitt pga mitt trånga bäcken är det inte en käft som talar om för mig hur farligt det är.

Vad är det som är så provocerande med att föredra en snittförlossning? Om det vore den ekonomiska aspekten som störde folk så skulle jag kunna ta det men det är det sällan. Det är något annat. Jag är det på spåren men är fortfarande osäker.

4 kommentarer:

Västergötskan sa...

Personligen är jag LIVRÄDD för att snittas!! Därför kanske jag kan upplevas som "hård" när jag pratar med andra om snitt (?)
Jag kanske pratar "igenom" min egen rädsla, försöker få dem att inse hur "farligt" det är...?

a.m.o. sa...

Ja, tänk att kvinnor inte har rätt att bestämma över sin kropp utan att skuldbeläggas vid ett så avgörande ögonblick som när ens unge ska födas. Man blir ju helt matt.

Jag snittades i höstas och är så nöjd. Tänk om jag skulle kunna få vara det utan att folk ifrågasätter mitt val. Men det handlar väl mycket om att den vaginala förlossningen räknas som det vanliga och naturliga medan kejsarsnittet är det ovanliga och onaturliga. Singalerna är tragiskt nog fortfarande att den "vanliga, naturliga" förlossningen är det mest självklara och ansvarsfulla valet...

Toves sa...

a.m.o.
Håller med dig till 100 % men kan ändå inte fatta varför många blir provocerade av att vi inte väljer det naturliga valet. Det rör ju inte dem egentligen. Om jag skulle sätta igång och predika farorna med vaginal förlossning inför ngn som stod inför en sådan skulle jag anses som både knäpp och elak.

Det dummaste var att många kom med argument som saknade grund när de berättade för mig hur farligt det är med snitt vilket ju bara bevisade att de inte visste nånting.

Möter fortfarande en del fördomar/missuppfattningar om farorna med snitt även om folk inte argumenterar med mig den här gången.

Fru Kaos sa...

http://annaskaos.blogspot.com/2009/01/ung-fretagsamhet.html


;-)