tisdag 19 maj 2009

Urban exploring Beckomberga


"Skärp dig, annars hamnar du på Beckis!"  
Ett vanligt uttalande bland Stockholmsbarn när jag växte upp. Jag visste inte till en början vad Beckis var men att det var något dåligt var ställt utom all tvivel. Nu står Beckomberga mentalsjukhus och förfaller medan en ny stadsdel växer fram runt de gamla sjukhusbyggnaderna. Mitt intresse för Beckis väcktes ordentligt för nån månad sen när jag köpte en grej av en familj som bodde i ett nybyggt hus precis bredvid sjukhuset.

I söndags finkammade vi området så väl det gick för en lekplatssugen treåring och en vid ett par tillfällen aningen harig morsa. Flera frågor uppstod och jag lämnade Beckis ännu mer vetgirig än vad jag var när vi kom dit.

Den första och största frågan är hur jag tar mig in? På nätet finns massor av foton och mer eller mindre suspekta filmer som tagits inne i främst intagningsbyggnaden. Jag har förstått att man kan få tillgång till en del andra byggnader för seriösa filminspelningar och att man alltså på vissa ställen kan bryta sig in för mindre seriösa diton. Inget av alternativen känns aktuella för mig. En privat, guidad visning är mer min grej.

Den andra frågan är hur fan man kan bygga mängder av nya bostäder runt något som är så monumentalt, nedgånget och bitvis läskigt? Varför tog man inte hand om sjukhusområdet innan man började bygga? Jag vet att det är olika intressen och aktörer som äger respektive bygger men stället har stått tomt i 14 år nu. Det ryktas att det ska bli bostäder även i själva sjukhuset. Mysigt värre. Visserligen gjorde man framgångsrikt samma sak i Långbro i Älvsjö men ändå.

Den tredje frågan är varför Landstinget har låtit Beckis tidvis stå öppet och relativt obevakat? Här har jag en elak konspirationsteori. Det var praktiskt att ge dem man kickade ut från psykiatrin och andra mer eller mindre hemlösa tak över huvudet helt gratis. När husen började bli så nedgångna och vandaliserade att det kunde vara farligt att vistas därinne så låstes och larmades rubbet. Fönster spikades för och vaktbolag fick börja patrullera området regelbundet. Det var säkert inte så men jag kan inte låta bli att tänka tanken.

Det finns mycket info, bilder och filmer om Beckis att hitta på nätet. För den som är intresserad är det bara att sätta igång att Googla och Youtuba.

Självklart var det en väldigt "light" form av urban exploring Lovisa och jag ägnade oss åt i söndags. Jag har dock bestämt mig för att jag ska ta mig in på Beckis, bara nån kan lova att jag kommer ut igen så. Hoppas återkomma i ämnet.
 
Flygbild från invigningsåret 1935. Intagningsbyggnaden längst ned till vänster, administrationsbyggnaden i mitten längst fram av de fyra stora byggnaderna borterst i bild. Stora mans till vänster av de fyra, stora kvinns till höger och ekonomibyggnaden längst bort.
Foto: Stockholms stadsmuseum

 

5 kommentarer:

Johanna sa...

Vad skönt att du har tagit tag i detta Beckis mysterium. Det sjuka är att jag oxå är väldigt undrande över detta område. Titt som tätt tar vi en promenad på innergården, läskigt men spännande är det. Man blir nästan rädd när man kikar in genom fönstrena. Om du någon gång får möjlighet att ta dig in, vill jag gärna hänga på.
Har oxå hört att det ska bli bostäder och kontor.

Toves sa...

Ah, en till Beckisfanatiker i bekantskapskretsen. Kanske ngt at göra den 26:e? ;)

Fru Kaos sa...

Har du sett denna blogg?

http://goterminnen.blogspot.com/search/label/beckis

Toves sa...

Kaos
Ja, den är sitäcklig. Har även hört rykten om varifrån uppgifterna kommer. De är ännu värre...

Verkar finnas ett gäng Beckisfantaster bland mina läsare. Troligen finns det då skitmånga i den här stan!

Fru Kaos sa...

Hag vill veta! Maila mig dina uppgifter annaskaos@hotmail.com kring bloggen. Jajajajajajja.