tisdag 8 december 2009

Blommor och bin

Den här typen av konversation har utspelat sig hemma hos oss ett par gånger de senaste dagarna:

Jag: -Det var innan lillebror fanns
L: -Men då fanns han i din mage
Jag: -Nä, han fanns inte där heller
L: -Jo, han har alltid funnits där

Efter att ha protesterat lite lamt så har jag gett mig. Har inte känt för vidare diskussion men jag undrar om inte frågan hänger i luften.

Hur tar man den där diskussionen om blommor och bin? Vid vilken ålder brukar de börja fråga?

10 kommentarer:

Sus Klurar sa...

Jag gjorde det då mina barn var runt tio år.
Då höll de på att dööö och sa att jag var den mest pinsamma mamman i hela värden.

De visste allt redan.

Fuck också.

Åsa sa...

Oj ingen aning! När de är 25 och har fått egna barn?

☆ Virkaholic ☆ sa...

Mina killar är helt på det kalra med hur det fungerar :) Enkelt och lättförståeligt och kort är mitt tips.

Det finns härliga böcker på biblioteket att låna, fråga så får du hjälp.

unique sa...

Jag tror på så tidigt som möjligt, men man får kanske omformulera det lite i början hehe

Jessica sa...

Jag tror att man ska berätta så fort det kommer på tal så slipper man göra det till en pinsam sak. Låna på bibblan! Det gjorde vi... Tidigt, men likt förbenat lika jobbig att berätta för en 2,5 åring. Trist att det ska vara så, men vår generation får vara den som ändrar på det!

Västergötskan sa...

Äldsta sonen frågade (såklart) vid 4 års ålder när lillebror föddes. Säger som ovan, kort och lättförklarat och han köpte det. Inga följdfrågor. :-)

Charlotte sa...

Blev chockad när vår son på snart fyra år kom en dag för några veckor sen och sa konstaterande att lillasyster har legat i min mage och kom ut från min "snipp" när hon föddes. Hon kom in i min mage för att vi (hans föräldrar) hade kramats med vår "snipp" och "snopp" :)

Ingen av oss har sagt det till honom och när vi frågar vart han hört det så säger han att han bara vet .. hehe har man en liten Einstein hemma?

Fina sa...

Daaaaagis!

Kajsa sa...

Självklart ska du ta upp det i små portioner och med barnord så fort hon frågar. Prata om det alltid om hon frågar eller fundering kommer upp så blir det ingen stor grej tror jag. Här kom det ju upp första gångerna i samband med att Sally kom. Lydia vet att Sally från början var ett frö, precis som blommor (vi höll på att plantera i somras). Sen blev hon en bebis i magen. Att det är pappa som fått fröet i mammas mage att växa osv. Man kan nog vara hur detaljerad som helst med rätt ord. Vi har sagt typ allt åtminstonde någon gång men det är vissa saker som hon kommer ihåg, som det där att de har varit frön. Den tanken har fastnat.

Toves sa...

Tack för alla tips! När jag skrev inlägget fattade jag nog inte exakt hur nära frågan faktiskt verkligen kan vara. Tyckte mest det var lite småkul men när jag läser att era 2-3 åringar har frågat så förstår jag att jag måste vara beredd på riktigt.