fredag 5 november 2010

Jag älskar barnmatsburkar!


Ofta känner jag mig som nån lägre stående art av mamma för att jag till stor del har fött upp mina barn på barnmatsburkar. Min svärfar är övertygad om att det är nåt skräp i dem (när bisfenollarmet drog igång sket jag nästan på mig men det avblåstes ju). På bloggar, forum och i mammatidningar läser jag att sånt kan man ju bara inte ge sina små barn, de är ju värda det bästa. Ett annat vanligt argument är att "ingen vuxen skulle kunna tänka sig att äta barnmat" och därför ska man heller inte ge barnen det. Och om man nån gång befinner sig i en sådan nödsituation att man måste ge den stackars telningen en burk så ska den självklart vara ekologisk. Om pretto-mammorna själva skulle smaka så skulle de inse att Hipps mat smakar skit.

Antagligen har vi väl en väldigt dåligt utvecklad smak i den här familjen för åtminstone tre av oss diggar barnmat. Jag önskar att det fanns barnmatsburkar för stora barn för jag är övertygad om att det är bättre än att ge dem frysta köttbullar eller andra halvfabrikat. Alla har inte tid/möjlighet/råd att ge sina barn fin, hemlagad mat varje dag. Min enda invändning är att burkarna ofta innehåller för lite protein, å andra sidan är det mycket grönsaker och det är ju bra.

Mina personliga favoriter:
* Kyckling med couscous, 8 mån, Nestlé
* All lasagne från 1 år och uppåt
* Pasta med biff, 15 mån, Nestlé

Är du för eller emot barnmatsburkar? Eller är du en såndär Solsidanfuskis som stoppar köpt barnmat i egna burkar?

23 kommentarer:

Malinka sa...

Äh, det är inget fel på burkar. Mina ungar käkade det tills de fick tillräckligt med tänder för att tugga vanlig mat (vilket dröjde länge, iofs), och det var ju hur praktiskt som helst.

Minns inte längre vilka favoriterna var, men det fanns (finns) en slags fruktpuré med ananas och något mer som var hur god som helst.

Lisa sa...

Haha, så jäkla skönt det där i Solsidan! :)

Jag ÄLSKAR barnmatsburkar! Inte att äta själv dock, men att ge Melvin. Däremot är han lite kinkigare, men jag har upptäckt att han diggar de från 1 år, medans samtliga från 8 månader ratas. Fruktpuréerna, yoghurten och gröten på burk är ju dessutom världens bästa mellis, fika eller muta, gärna i kombo med nåt kex! ;)

Vi har nästan aldrig maten klar när han vill äta kl 17 och då måste jag ha barnmatsburkar redo. Sen tar han backning när vi käkar för annars blir han för sotis. ;) Sa jag att han är en liten klump? :)

Jag tror att alla har sina anledningar att göra på det ena eller det andra viset, men jag tror inte man behöver känna att man ger sina barn något sämre om man ger burkmat. Inte om alternativet är en sönderstressad mamma som lagar egen mat för att hon känner att hon måste, inte för att hon vill.

(en brasklapp: Isak får aldrig burkmat, det skulle han inte gå med på)

Kram!

Lisa sa...

Oj, uppsats. Sorry.. :)

Jessica, bymom.se - illustrationer som är överförbara till textil sa...

Jag kör burkar, förmodligen bättre än min matlagning många dagar. Dessvärre har inget av barnen varit speciellt förtjust i dem... Men upptäckte Ellas för ett tag sedan och de älskar dem - tyvärr blir man fattig på kuppen ;-)

Potatishäxan sa...

Vi har kört burkar till båda barnen. Prettomammeimagen känns oerhört fånig med tanke på att barn i Afrika dör på grund av brist på rent vatten och sånt. Sverige som måste vara präktigast i världen när det gäller barnmat på burk och sånt. Vi kan burkmata våra barn med gott samvete.

P.E. King sa...

Det har aldrig varit några konstigheter för vare sig mig eller min fru att ge pojkarna barnmat. Det är helt ok, tycker jag. Kan kanske bero på att jag under min tid som kroppsbyggare dagligen vräkte i mig burk efter burk (hehe, en evighet sedan och minst 50 kg lättare idag). Mer eller mindre alla "riktiga" bodybuilders på de gymmen jag tränade och jobbade på glufsade i sig enorma mängder barnmat dagligen. Jag tycker fortfarande att ananas- och blåbärspuréerna smakar gott!

Dessutom kändes barnmatsburkarna som ett bra alternativ vid tillvänjningen för fast föda när min fru kände att hon inte längre ville/orkade amma mer. Hon höll trots allt på i över ett år per barn. Strongt, tycker jag.

Jag håller med Potatishäxan helt och fullt angående vårt överflöd och det tragiska faktum att det fortfarande finns alltför många som inte kan äta sig mätta eller dricka annat än avloppsvatten.

P.E. King sa...

Måste bara tillägga att jag inte på något vis menar att provocera angående amningens vara eller icke vara. Läste inte den erotiska dikten "Sug lilla vän" förrän nu. Ouch! Kan inte annat än associera till oralsex och fick mig ett gott skratt... ("... sug så det sprutar..."). hahahaha!

Tove, om du vill radera denna kommentar - fine by me.

Lina sa...

Burkar är toppen... Synd att det blir rätt mycket pengar i längden och att man känner sig aningen värdelös när man läser om alla hurtiga heltids mosare. Nu är Astrid snart ett år och börjar bli haj på bitar så nu blir det vår mat. Och så kanske man slipper alla röda fläckar för enda som inte fläckar är fisk och det luktar ju... blä! :-) Favoriten här hos oss & Astrid sista tiden har varit nestles "naturenes" eller vad dom hette det där ångkokta i plastburk . mest för att dom såldes ut på Willys för 2 förp för 20kr och i varje förp va det 2 burkar, så enkel matte. 5kr burken!! Köpte på oss ett bissart lager efter att Astrid godkänt en burk. Billigt, gott & bra!

Tove Kungsholmen sa...

Ett gäng sköna mammor och en pappa som svarar! Hade iofs inte väntat mig att horder av pretto-mammor och Leila Lindholmar (hon sågade burkar i Mama nyligen) skulle svara.

King
Jag fullkomligt älskar att kroppsbyggarna äter barnmat, hur kul som helst ju! Och angående amningen så tycker jag ju att alla gör som de själva vill. Samma resonemang som med barnmatsburkar, man är ju inte en trist mamma för att man lagar egen mat - bara pretto när man dömer ut dem som inte gör det.

Sandra sa...

Burkmat is the shit! Både jag och min son, som nu är 3 år älskar barnmat!

Vår gemensamma favorit är Mild Taco ;)

Alexandra sa...

Gillar framförallt fruktpuréerna. Frys in och servera som efterrätt. Mums!

Sen att jag själv inte har barn och köper ändå är en annan fråga.

Trevlig helg kära du!

Den Anonyma sa...

Min son har fått purémat samt efterrätter från burk men det är allt. Allt annat smakar skit i min mun rent ut sagt och om inte jag vill äta det - varför ska jag ge det till mitt barn?!

Om ni har en väldigt dåligt utvecklad smak i din familj får du själv avgöra. Sonen får alltid hemlagad mat, jag lagar mat varje dag till alla i familjen så varför skulle inte han få det?!

Men det är suveränt att det finns barnmatsburkar! Alla varken kan/vill/har tid och råd att laga mat själva som du säger. Det är min passion och jag älskar matlagning. Så häng mig.

Anonym sa...

locken är fyllda med bisafinol a och är extremt hormonstörande. Tänk på det. servera iaf inte maten på plast

Tove Kungsholmen sa...

Den Anonyma
Vad är purémat om inte barnmat? Fattar inte. Tänker inte skjuta dig. Alla gör som de vill, det är de som fördömer andras val jag inte gillar.

Anonym
Enligt studier ska ämnet vara inkapslat i locket på ett sätt att det inte kan påverka barnmaten och dessutom är det tydligen väldigt små mängder. Och gällande att servera på plast så innehåller inte all plast bisfenol. Huvudsakligen är det den hårda, genomskinliga plasten som förr ofta förekom i nappflaskor det gäller. Dessutom släpptde de mest ifrån sig om man diskade dem i maskin så att de blev repiga eller värmde i micron.

Anonym sa...

Màste bara nämna att en jobbarkompis till mig faktiskt har just barnmatsburk som lunchlàda.. Inga egna barn dock, inga planer pà heller, verkar faktiskt inte fattat att det är just barnmat i burken, han e skitnöjd med portionsförpackad färdiglagad mat som man bara värmer en minut i ugnen och äter över tangentbordet....

Anonym sa...

Sorry, menade inte att vara anonym nyss, det var alltsà en Palmesan han med barnmatsburken:-) Kram Karin

Jenny sa...

Efter att vi provat i stort sett alla smaker på burk och lagat enorma mängder puré och min då 8-månader gamla dotter rAtat allt, hittade vi räddningen: pastasnäckor med skinka från 8 månader. Sen var det två såna burkar om dagen (+ gröt och välling) som gällde i typ 2 månader. Variation, vad är det? Hon älskade det!

Tove Kungsholmen sa...

Karin på Palma
Jag dör av skratt, det var lätt dagens roligaste!

Ting sa...

Jag lagade egen mat till mina ungar, men det har inget med pretto att göra.
Eller att jag dissar burkmat.
Jag hade helt enkelt inte råd.
Mina barn fick vår middag (typ falukorv o makaroner) som jag stavmixade.
Ingen specialmat heller alltså.
/Fattiglappen

Den Anonyma sa...

Sista inlägget i debatten:

"Min son har fått purémat samt efterrätter från burk men det är allt."

Menar att skriva att även jag har givit barnmat men inte nu längre. Nu är han iofs närmare 2 år och borde kunna äta allt och det är MYCKET smidigare med barnmatsburkar. Men nej.

Så. Slutskrivet.

Anonym sa...

Lite patetiskt att komma med pretto-mamma köret för att man tycker det är lika smidigt att laga egen barnmat - det lättaste i världen - som att köpa burkmat.
Och att säga att alla inte har råd att laga mat till sina barn? Burkmat blir ju minst tre gånger så dyrt.

♥ ♥ ♥ BAMBI - ska gifta sig i Thailand!!! ♥ ♥ ♥ sa...

Haha, jag har en Babycook (som man kan ångkoka mat och göra puré utav) men den används typ aldrig. Jag är också helt såld på barnmatsburkar. Min äldsta son verkar inte ha lidit av att äta det :)

Anonym sa...

Barnmat på burk är GULD!! Lätt att ta med och värma. Perfekt för en småbarnsförälder som vill syssla med annat än storkok hela veckan...