fredag 5 november 2010

Socker - värre än droger

Som efterrätt till barnmatsburken

Nu kommer nästa känga till prettopäronen - de beter sig som om socker vore djävulens påfund. Visst är det bra att hålla sockermängden nere av flera anledningar och har man barn med tendens till övervikt så ska man vara extra försiktig. Men de jag ser som skakar av sockerrädsla är föräldrar ur den övre medelklassen i Stockholms innerstad med oftast helt normalviktiga barn. Trots rädslan så kan de inte läsa en innehållsförteckning och de kan noll om näringslära. De vet inte att många frukter innehåller mer socker än de livsfarliga kakorna och de ger gärna barnet mängder av juice istället för läsk*. Men Gud nåde den som bjuder deras unge på en kaka.

När jag läste den här krönikan i måndags så undrade jag först om han skämtade. Det gör han inte. Han är allvarlig. Dead serious med att hans dotter inte skulle få äta något socker alls. Hur dum får man bli?

* Huruvida vanligt socker är farligare/mindre nyttigt än fruktos eller om fruktos är farligare än socker tänker jag inte uttala mig om.

Hur resonerar du kring socker till dina barn?

10 kommentarer:

Lotta sa...

Har inga som helst problem med att ge Maja (som nu snart är 13 månader) socker. Visst inte sockerbitar men jag är en tok på att baka, och Maja är inte sen med att provsmaka. Och hur mycket socker är det inte i kladdkaka tex ..

P.E. King sa...

"Socker inkvisitionen" samt alla märkvärdiga och extrema dieter verkar på något sätt fylla ett tomrum hos en del människor. Visst, både socker som kokain stimulerar bland annat vårt belöningssystem (typ Dopamin etc). Men att hjärnan endast kan använda socker som bränsle torde väl stå utom allt tvivel i dagens upplysta samhälle? Uppenbarligen finns det fortfarande grupper och individer som varken vill eller kan förstå grundläggande principer inom näringsfysiologi och närbesläktade områden.

Vad gäller synen på socker anser vi i vår familj att man bör äta lagom av allt - inte för mycket men inte heller för lite. Ungarna får lördagsgodis, kakor och dessert men inga överdrivna mängder. Det funkar bra för oss och ingen av oss är varken undernärd eller fet.

Carl sa...

"Men att hjärnan endast kan använda socker som bränsle torde väl stå utom allt tvivel i dagens upplysta samhälle? Uppenbarligen finns det fortfarande grupper och individer som varken vill eller kan förstå grundläggande principer inom näringsfysiologi och närbesläktade områden."

Haha. Skojare där. Vad kan du själv om "näringsfysiologi" som du kallar det?

Hjärnan kan endast använda socker som bränsle?
Vad pratar du om nu? Visserligen stämmer uttalandet inte alls, men pratar du om glukos eller fruktos? Du vet väl att sackaros består av en del fruktos och en del glukos där 100% av fruktosen dumpas direkt på levern för att sedan orsaka alla möjliga problem innan det sedan lagras in som rent fett (såtillvida glykogendepåerna inte är tomma, men de fylls snabbt på).

Problemet med socker som, ni inte förstår, är att det är en långsam mördare. Socker (fruktos) är detsamma som alkohol till största delen, förutom yrseln. Alkohol (Ethanol) är jäst fruktos. Problemet med fruktos är just att du inte märker några snabba problem. Men den belastar levern enormt på sikt och är förmodligen den enskilt största orsaken till alla våra välfärdssjukdomar.

I dagens samhälle där nästan all mat är preparerad med socker så är det viktigt att vara vaksam och mycket restriktiv. Speciellt med våra barn.

4U2! sa...

Mycket godis blev det till påsk när mina barn var små och folk gav de påskägg. Länge försökte jag fördröja det rena godisätandet och när det var omöjligt infördes "lördagsgodiset" och så blev det i många år.

Sus sa...

Vilken "klass" anser du att du tillhör?

Malinka sa...

Från början har vi struntat i godis och läsk undan. Det innebär inte de aldrig får godis eller läsk, bara att vi inte köper om de inte frågar efter det. Och de gör de sällan.

Däremot äter vi glass då och då, och fikar en hel del.

Tove Kungsholmen sa...

Carl
"som ni inte förstår" Ursäkta? Jag läser en hel del vetenskapliga rapporter via bl.a. Pubmed och förstår mycket väl redan utan dina förklaringar. Det där med fruktos och leverskador verkar väl vara en potentiell risk ja. Och alkohol är farligt. Och kött. Och en del fisk. Och mycket annat.

Får jag fråga vad du lever av?

Sus
Vilken oväntad fråga. Måste jag svara? ;)

Malinka
Nils har bara fått bulle 1,5 gång men han får ju frukt och annat med socker i. Jag avstår så länge det går men sen tycker jag att det är ok med socker i begränsad mängd, typ lördagsgodis, saft, bullar etc ibland.

Sus sa...

Japp, det måste du så jag kan göra ett blogginlägg i ämnet =)

Sus sa...

Sv: Förmodligen överklass. Kanske lägre överklass om det finns en sådan =)

P.E. King sa...

@ Carl:
Jag uttryckte mig klumpigt och ber om ursäkt för det!

Toves svar räcker gott och väl som replik dock.

Tja ba! ;)