onsdag 6 april 2011

Dubbelnattning

Jag vet inte hur många småbarns- och flerbarnsföräldrar som läser men om det är någon som gör det så är jag intresserad av att höra hur ni har organiserat nattningen hemma hos er.

Vi lägger oftast Nils först, blöjbyte, tandborstning, handtvätt och så klappa en kort stund i sängen. Lovisa gör sig i ordning och sen läser vi en saga i sängen och killar henne på ryggen innan vi går ut.

Egentligen så funkar det bra såhär men jag känner att snart så kunde Nils också få höra en saga och det känns lite "dumt" att läsa dubbla sagor varje kväll. Hur gör ni andra? Läser ni samma saga oavsett åldersskillnad? Har ni några andra smarta tips för dubbelnattningarna?

10 kommentarer:

Jessica - bymom.se sa...

Jag är ensam med mina två och därför måste jag alltid lägga de samtidigt.

Läser sagor för de tillsammans, en bok som är anpassad för den lilla (uppskattas av båda) och en som är anpassad för den stora (då får den lilla myror i brallan). Läser alltid böckerna i soffan efter tandborstning och i pyjamas.

Sen lägger jag dem i sängarna och sjunger en sång, medan jag klappar den minsta på rumpan. Stora somnar ofta själv men om inte så går jag och stoppar om henne lite extra när den minsta somnat.

Linda sa...

Ibland lägger någon av oss båda. De får välja bok varannan gång då. De är oftast nöjda- för det som är mest uppskattat är sången efteråt!

Anna sa...

Även hos oss lägger sig Nils först, han somnar själv i sin spjälsäng. Men bara om han är själv i rummet.. Sen läser vi bok för Roy i vårt rum och när vi är säkra på att Nils somnat går Roy och lägger sig, och vi ligger med i hans säng tills han somnat. Inte optimalt, så jag ska titta in här igen efter smarta tips.

Malinka sa...

Våra båda somnar i soffan. Sexåringen kan somna i sin säng, med sällskap i rummet, men fyraåringen är en sån nattuggla att det bara inte funkar att lägga dem samitidigt. Han snackar och hojtar och sparkar i sängen att sexåringen inte kan somna.

Så soffan har det blivit. Precis som jag alltid somnade i soffan, fram tills jag var i sjuårsåldern.

Cissi sa...

När vi "bara" hade två lade vi ett barn var, de få kvällar någon av oss var ensam hemma lade vi minstingen först och sen storebror (de har varsitt rum). Nu har vi tre barn, och sålänge bebis krävt den ena förälderns hela uppmärksamhet så har den andra lagt båda stora barnen (2,5 och 4,5 år nu). Vi läser två böcker, de får välja en var, i storebrors säng, sen går vi in med lillebror och lägger honom och sen tillbaka och stoppar om storebror. Båda somnar själva, annars vet jag inte riktigt, då kanskevi hade fått ha dem i samma rum.

Vi håller just på att prova att läsa för alla tre och sen lägga dem i tur och ordning, så att det blir enklare att kunna åka på kurs etc... :-)Bebislillebror fullkomligen älskar att vara med och läsa iaf... ;-)

Anonym sa...

Borstar hon tänderna själv?

Anonym sa...

Vi lägger lillebror 3 år först, läser i dubbelsängen och sen in till hans säng och sjunga en sång. Somnar gör han själv. Sen lägger vi storasyster 8 år. Antingen är hon uppe länge utan saga, annars läser vi ett kapitel i hennes bok eller så läser hon lite själv. Somnar gör de båda själva, men lillebror kan man behöva gå in till några gånger om han har svårt att somna/hittar på bus.
Att läsa för båda samtidigt funkar inte om inte stora lyssnar på typ Mamma Mu vilket hon gillar sådär. Att läsa hennes bok för båda funkar inte, då kan lilla inte ligga still alls.
Stora kollar tv eller spelar spel på datorn medans lilla nattas.
/Åsa

Nipe sa...

Vi nattar ett barn var, så de får varsin saga. Är en av oss bortrest, nattas lilleman först, medan stora tjejen läser själv en stund i väntan på sin nattning.

Tove Kungsholmen sa...

Tack alla! :)

Anonym
Nej, hon borstar inte själv på kvällen.

Ting sa...

Jag hade trippelnattning.
La alla tre samtidigt.
De sov i samma rum.
En bok och sedan sjöng jag.