söndag 12 februari 2012

Om att välja namn till sina barn

När jag var 15 så bestämde jag att mina barn skulle heta Freja och Liam, det stod jag sen fast vid i många år. Riktigt så blev det ju inte och det är jag glad för idag. Minns också att jag trodde att det där med att välja namn skulle vara det roligaste med att vänta barn. Så var det ju inte. Namnbiten var svår. Jag hade ett par kriterier varav de viktigaste var att det var klassiska "svenska" namn som ändå inte var för vanliga. Båda namnen blev kanske vanligare än vad vi tänkt oss men jag känner mig nöjd iallafall. Hoppas barnen också är nöjda.

Men varför har alla så dålig fantasi på namnfronten? 


Namnstatistik, nyfödda i Stockholm 2011, från DN

 (Här har jag skrivit mer om namnalternativ vi ratade.)

6 kommentarer:

Jenny sa...

Namn kan vara jättesvårt. När Molly föddes hade vi en lista med massor av klassiska svenska namn (Astrid, Signe, Alice låg väl högt upp) men hon kom ut och bara VAR en Molly (även om jag till och från haft lite problem med namnet, helskumt). Vi bestämde det innan jag var ihopsydd i operationssalen. Otto var högst upp på listan av killnamn även 2008 men när han föddes 2010 var jag lite trött på det så ett par timmar på BB hette han Frank.

Chrissan sa...

Jag atr inte åt mig.;)
För mina barn är ganska ensamma om sina namn.
Timea och Milian.:)
De har även andranamn som inte är så vanliga. Så klart.

Suzan sa...

Storlek o vad ska du ha för dom?
Jag håller på o resnar ut min egna garderob för att få ihop some cash ;)

Ceciliah sa...

Jag hade på min lista över killnamn höst upp skrivit Sylvester... Tyckte det skulle vara ett passande namn om det blev en kille. Som tur var blev det en tjej så :-)Åh några pinsamma tjejnamn kommer jag inte ihåg att vi hade.

Till barn nr 2 hade jag nog inga pinsamma namn. Det var liksom bara Melker eller Melvin. Åh jag blev nerröstad med mitt förslag Melker av den ömma fadern och stolta storasystern.

Jempa sa...

Och alltid det där bråket mellan de som gillar 'gamla' namn som Edvin, Folke, Signe och dom som gillar Neo och Vilda.

Själv hamnade vi lite mitt emellan och jag är nöjd med det. :)

Åsa Hellberg sa...

Min son hette Fabian till han kom ut, då blev det något helt annat:)